A multi-bandmetamateryal absorbor design for solar cell applications
Güneş pili uygulamaları için çok bantlı metamalzeme soğurucusu tasarımı
- Tez No: 446869
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMALİ SABAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meta malzeme, Mükemmel soğurucu, çok-bantlı, Güneş pili uygulamalar, Metamaterial, perfect absorber, multi- band, solar cells
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Güneş enerjisi doğada en fazla bulunan enerji türlerinden bir tanesidir. Bu enerjiyi daha verimli bir şekilde elde etme meta malzemeler aracılığıyla gerçekleştirilebilir. İnsan yapımı, yapay malzemeler olan meta malzemeler, çok yüksek seviyedeki emicilik kapasitelerinin yanında sıkıştırılmış yapıları nedeniyle kullanılan malzemenin fiyatında da düşüş sağlayabilme özelliğine sahiptirler. Bu tezde, fotovoltaik ve termo-fotovoltaik uygulamaları için özgün meta malzeme emici tasarımları sunulmuş ve numerik olarak, emicilik özellikleri, ışığın kutuplaşması ve geliş açısı kararlılıkları ile termal özellikleri açısından incelenmişlerdir. Ek olarak, graphene ve indiyum kalay oksit katmanları uygulamak gibi emicilik geliştirme teknikleri de incelenmiş ve uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Solar energy is one of the most abundant energy in nature. Harvesting this energy in a more efficient way can be realized by metamaterials. Metamaterials which are manmade artificial materials can provide great absorption characteristics as well as reduced material costs with their compact structures. In this thesis, unique metamaterial absorber designs for thermo-photovoltaic and for photovoltaic applications are proposed and numerically analyzed in terms of their absorption capacity, polarization and incident angle stability and thermal stability. Moreover, absorption enhancement techniques such as applying graphene or indium thin oxide layers are discussed and implemented to the absorber design.