Environmental problem in Northern Cyprus: A descriptive statistical analysis and forecasing of air pollution and solid waste
Kuzey Kıbrıs'ın çevre sorunları: Hava kirliliği ve katı atıklar üzerinde açıklayıcı istatistiksel analiz ve zaman serisi kestirimi
- Tez No: 446870
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CEVAT TAŞIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Air pollution, solid waste management, Northern Cyprus, time series analysis, ARIMA forecasting
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çevre sorunları, yirminci yüzyılın sonlarına doğru küresel boyutlara ulaşmıştır. Bu sorunlar, insanlık üzerinde tehdit unsuru teşkil ettiğinden ciddi meseleler olup günden güne büyüyen önem kazanmaktadır. Bu sorunlara; küresel ısınma, sera etkisi, ozan tabakasındaki incelme çevrenin dengesinin bozulması, ormanların yok olması, hava ve su kirlilikleri dâhildir. Ancak, ciddi ve küresel boyutlara ulaşan, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeleri etkileyen sorunlardan en önemlisi iklimsel değişiklik olarak kabul edilebilir. İnsan kökenli ve endüstriyelleşmeye bağlı olarak sera gazlarının salınımı artmış ve çevreye tahribat olarak yansımıştır. Dolayısı ile çevre degredasyonu ile hava ve su kirliliği doğmuştur. Akdeniz, bir iç deniz olarak fazlasıyla kirlenmiştir. Akdeniz'in Sicilya ve Sardunya'dan sonra en büyük adası olan Kıbrıs ise dünya ülkeleri aynı türden çevre sorunlarından etkilenmiştir. Ada genelinde benzer sorunlar gözlemlense de, özellikle Kuzey Kıbrıs'ta termik santrallerden, yakıta dayalı ulaşımdan, sıvı ve katı atıklardan kaynaklanan çevre problemleri gözlemlenmektedir. Bu çalışma kapsamında Kuzey Kıbrıs'ın önde gelen sorunlarından olan hava kirliliği ve katı atık sorunu ele alınmıştır. İstatistiksel tanımlayıcı analiz çalışması yürütülecektir. Zaman serisi tahmin metotlarından üstel düzleştirme ve ARIMA kullanılarak Kuzey Kıbrıs'ın hava emisyon ölçümleri ve ortaya çıkan çeşitli katı atık miktarları üzerinde kestirim yapılarak açıklayıcı sonuçlar yorumlanarak olası öneriler sunulacaktır. Tahmin edilen ileriki dönem değerleri MAPE metodu kullanılarak tahmin doğruluğu sorgulanmıştır. Holt-Winters üstel düzleştirme yöntemine kıyas ile ARIMA modelinin gerçek gözlemlere daha yakın değerler ürettiği bulunmuştur. Genel sonuç olarak, ölçüm yapılan her istasyondaki salınan ozon gazı seviyesinin ve toplam üretilen katı atık miktarının artacağı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Environmental problems have reached to global dimensions towards the end of the twentieth century. These problems are serious matters and gaining significance due to the threat on humanity: thinning in the ozone layer; global warming; greenhouse effect; natural balance deterioration; rainforest destruction; and air and water pollution. However, the most serious and globalized environmental problem for both developed as well as developing countries is the climate change. Mainly due to anthropogenic and industrialization activities concentration levels of greenhouse gases (GHGs) have increased, and greenhouse effect has emerged, therefore; degradation of the environment has begun, air and water pollution has appeared. Especially in the Mediterranean, which is one of the inland seas, has faced extreme contamination. Cyprus as the third largest island in the Mediterranean after Sicily and Sardinia has affected. More or less similar environmental issues can be observed in the whole island of Cyprus. Especially Northern Cyprus has encountered problems sourced by thermal power plants, road transportation and fuel-based energy uses, and wastes. In this study, environmental issues are examined for Northern Cyprus in terms of air pollution and solid wastes. A descriptive statistical analysis is done. Time series forecasting by Exponential Smoothing and ARIMA techniques are conducted for air emissions measurement and generated solid waste of Northern Cyprus in order to predict leading period variables. Descriptive results are derived, as well as different implications are also be included regarding the results of prediction analysis for Northern Cyprus. The predicted values are also measured by a forecast accuracy method of MAPE, and as a result it is obvious that ARIMA model provides better forecasts than Holt-Winters exponential smoothing method. In brief, as a conclusion of the analysis of both air emission measurements and solid waste generation indicate that the level of emitted ozone for five measurement stations will increase, as well as, there will also be an increment in the total generated waste.