Çorakyerler lokalitesi suidlerinin morfolojik ve paleoekolojik analizi
The morphological and palaeoecological analysis of suids from Corakyerler locality
- Tez No: 446927
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Çorakyerler, Geç Miyosen, Hippopotamodon, Çorakyerler, Late Miocene, Hippopotamodon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Paleoantropoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Çorakyerler faunasının Geç Miyosen Avrasya lokaliteleri ile morfolojik ve paleoekolojik karşılaştırılması, lokalitemizin Anadolu Memeli Paleontolojisi adına son derece önemli bir referans faunası olduğunu ortaya koymuştur. Sistematik paleontolojide Geç Miyosen Çorakyerler Suidleri kilit bir konumda görünmektedir. Bu tez çalışmasında Çorakyerler suidlerinin Hippopotamodon altında toplanması gerektiği gözlemlenmiştir. Hippopotamodon türleri arasında ciddi morfolojik farklar yoktur, türlerin birbirinden ayırt edilebilmesi adına bu noktada biyometrik verilerin önemi artmaktadır. Çorakyerler örnekleri Avrupanın en iri Hippopotamodon major'leri arasında yer almaktadır. Bu irilikteki suidler genel lokalite türleri ile birlikte değerlendiriğildiğinde bölgede daha kapalı ormanlık alanların varlığını gösteren bir biyotopa işaret etmektedir. Bu tez çalışması neticesinde faunanın, H.major'un Geç Vallesiyen-Erken Turoliyen (MN10-11) formunu içerdiğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu çalışmada değerlendirilen çok iri bir örneğin sunduğu sistematik veriler faunada olası bir H.antiquus'un varlığına da işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Çorakyerler fossil locality presents a significant reference for Anatolian mammal paleontology. The faunal elements were studied morphologically and palaeoecologically by comparing with Eurasian Late Miocene localities. Çorakyerler specimens are very important for the systematic paleontology of Late Miocene suids. Çorakyerler suids are morphologically identical to Hippopotamodon. There are no serious morphological differences between Hippopotamodon species. At this point, morphometric studies become important. Çorakyerler specimens are among the largest European Hippopotamodon major. Çorakyerler suids and the general fauna are considered to represent a relatively closed forestlands in the region. This study shows that Çorakyerler specimens are morphologically identical to the Late Vallesiyen-Early Turolian (MN10-MN11) H.major forms. Systematic data also point to the presence of a possible H.antiquus in the fauna.