Null eğrili regle yüzeyler
On the ruled surfaces with null curve
- Tez No: 447093
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÖZÜSAĞLAM, PROF. DR. DURMUŞ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Null Eğri, Regle Yüzeyler, Eğrilikler, Darboux çatısı, Null Curve, Ruled Surfaces, Curvatures, Darboux frame
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde regle yüzeyin tarihi gelişi incelenmiştir. İkinci Bölümde ise tezde kullanılacak olan ilgili temel tanım ve teoremlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümün birinci kısmında Null doğrultmanlı Timelike Regle Yüzeyler, ikinci kısmında null eğrili ve null doğrultmanlı, null doğrultmanlı Darboux çatılı ve son olarak null eğrili ve null doğrultmanlı Cartan ve Darboux çatılı Regle Yüzeyler incelenmiştir. Bunların Gauss eğrilikleri, dağılma parametreleri, açılabilir olmaları, striksiyon eğrileri, ortogonal yörüngeleri incelenmiş ve örneklerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consist three chapters. At first chapter, some fundamental definitions and theorems that we used in this thesis are given. At chapter two, some concepts corcern with the algebraic structures such that algebra. At the last chapter, geodesic curvature and geodesic torsion of relation concepts are given.