Penil kurvatür bozukluğu olan ve penil plikasyon uygu-lanan hastalarda preoperatif, peroperatif, orta süreli takip sonuçlarının araştırlması
Evaluation of preoperative, peroperative and postoperative results in patients who underwent penile plication due to penil curvature disorders
- Tez No: 447201
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Penil plikasyon, hasta memnuniyeti, penisin deglove edilmesi, Penile plication, degloving, penile deviatio
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Penil plikasyon cerrahileri penil kurvatür tedavisinde minimal invazif ve etikili yöntemlerdir. Bu çalışmada kliniğimizde penil plikasyon cerrahisi uygulanmış olan hastaların preoperatif ve peroperatif özelliklerini incelemek ve ayrıca postoperatif dönemde karşılaşılan komplikasyonları ve hasta memnuniyetini değerlendirmeyi retrospektif olarak değerlendirmeyi amaçladık. Toplam 52 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların yarısında penisin deglove edildiği diğer yarısında ise deglove edilmeden plikasyon uygulandığı görüldü. Genel cerrahi başarı oranı % 92.3 bulundu. Hiçbir hastada peropatif ya da erken postop komplikasyon gelişmedi. TFS ile kurvatürün düzelmesi incelendiğinde, operasyon öncesi duruma göre hastaların %53.8'i son derece memnun, % 38.5 daha iyi durumda olduklarını bildirirken % 7.7'si herhangi bir değişim fark etmediklerini bildirildi Operasyon sonrası erektil fonksiyonlarının TFS ile değerlendirilmesinde hastaların %76.9 'u operasyon öncesi ile penisin sertleşmesi açısından bir fark olmadığını bildirirken, %13.5'i sertleşmenin daha iyi olduğunu, %9.6'sı ise kötüleştiğini bildirdi. Deglove işlemi uygulanan ve uygulanmayan gruplar arasında sonuç- lar açısından istatistiksel bir fark saptanmamıştır. Sonuç olarak penil plikasyon cerrahileri yüksek hasta memnuniyeti sağlayan etkili yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Penile plication surgeries are minimaly invasive and effective treatment options. In this study we aimed to review preoperative and peroperative outcomes and patient satisfaction. A total of 52 patients were included in the study. It was found that the degloving of the penis was performed in half of the patients. The overall surgical success was 92.3% and there was early surgical complication in any of the patients. Operasyon sonrası erektil fonksiyonlarının TFS ile değerlendirilmesinde hastaların %76.9 'u operasyon öncesi ile penisin sertleşmesi açısından bir fark olmadığını bildirirken, %13.5'i sertleşmenin daha iyi olduğunu, %9.6'sı ise kötüleştiğini bildirdi. While 53.8% of the patients were highly satisfied with the correction of the curvature, 38.5% declared their satisfaction and 7.7% declared no change according to the treatment benifit scale .