Penis kurvatörü olan hastalarda İnsizyonel Korporaplasti'nin seksüel fonksiyon bozukluklarına olan etkisi
The Effect of incisional corporaplasty (Yachia technique) on sexual function disorders with penile curvatures
  1. Tez No: 98974
  2. Yazar: SÜHAN BOLAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Penile curvature, corporoplasty, . Sexual dysfunction, Peyronie's disease vm zc^tessijN
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Penis Kurvatürû sonucu seksüel fonksiyon bozukluklarına olan hastalarda tnsizyonel Korporoplasti'nin (Yachia tekniği) etkisi. AMAÇ Penis kurvaturleri tarihin ilk çağlarından beri tedavi edilmeye çalışılan ve sebep olduğu problemler incelenen bir anomalidir. Bu rahatsızlığı doğumsal ve sonradan kazanılmış olarak görmekteyiz. Hastalığın ve sebep olduğu cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde bir çok medical veya cerrahi tedavi uygulanmaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmamızda, penis kurvaturlerinde uygulanan İnsizyonel Korporoplasti tekniğinin hastalarda mevcut olan seksüel fonksiyon bozukluğuna etkisi araştırılmıştır. Penis kurvaturu olan ve servisimizde tnsizyonel Korporoplasti ameliyatı olan hastalarımıza anket tarzında «omlar yollandı. Hastalarımızın 66 tanesi bu sorulara cevap yolladılar. Hastalarımızın ortalama takip süresi 6-132 ay (ortalama 50 ay). BULGULAR Hastaların bize başvurma şikayetleri; kozmetik, cinsel ilişkide rahatsızlık, ereksiyonda ağn, cinsel ilişkiye girememek ve eşinin şikayetleri idi. Ameliyat sonrası bazı hastalarımızda glansta geçici his azalması (%25), penis kısalması (%10) gibi şikayetler belirlenmiştir. Daha önce ereksiyon problemi olmayan hiç bir hastada yeni ereksiyon problemi görlmemiştir. Ameliyat öncesi ereksiyon problemi olan hastalarınızın yanlız 5 tanesinde bu problem devam etmiş ve bu konuda ek tedaviye ihtiyaç duyulmuştur. Anket'in ikinci bölümünde hastaların 62'si (%93) ameliyat sonrası memnuniyetini belirtmiştir. SONUÇ Sonuç olarak İnsizyonal Korporoplasti ameliyat tekniğinin kolay uygulanabilir ve komplikasyon oranının düşük olması sebebiyle tercih edilebilir bir ameliyat yöntemi olduğu ayrıca ameliyatın %93 hastanın seksüel fonksiyonunu düzelttiği sonucuna varılmıştır. Anahtar sözcükler; Penis kurvaturleri, korporoplasti, seksüel fonsiyon bazukluğu, peyroni hastalığı. VH
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Incisional Corporoplasty (Yachia technique) on Sexual Function Disorders with Penile Curvatures OBJECTIVES Penile curvatures and the problems caused by them have been attempted to be treated since ancient times. This deformation can be devided into two groups as congenital and acquired. For the treatment of disease and sexual dysfunction caused by it, various surgical and medical procedures are being used. MATERIAL AND METHODS In our study, we investigated the effect of Incisional Corporoplasty technique in penile curvatures, and its effects on the patients satisfaction and sexual dysfunction. Patients, who had penile curvatures and have been operated in -our department, have been sent questionnaires. Sixty-six of the patients sent back their answers. Mean follow-up period was 6-132 months (range 50). RESULTS Complaints during their initial applications were cosmetic, discomfort in sexual intercourse, pain during erection, impossibility of penetration and partners' discomfort. Post operatively, a number of patients had complains Eke temporary partial or complete glans numbness (25%) and penile shortening (10%). No patients who had normal erections before surgery developed new erectile problems. Only five patients who had erectile problems before surgery needed further postoperative treatment. On the second part of the questionnaire, 62 (93%) ofthe. patients admitted that they were satisfied with the operation. CONCLUSION We conclude that, as it is carried out easily and has a low complication rate, Incisional Corporoplasty ( Yachia technique) is perferable operation technique which positively effect the patients' sexual functioning.