Prenatal ikili üçlü tarama testi yaptıran hamilelerin sosyodemografik özellikleri
The sociodemographic characteristics of the pregnant women who double and triple prenatal screening test
- Tez No: 447218
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HALUK DÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Amniyosentez, prenatal tarama testi, anne yaşı, kromozomal anomali, Amniocentesis, prenatal screening test, maternal age, chromosomal
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Prenatal ikili ve üçlü tarama testi yaptıran hamilelerin sosyodemografik özellikleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Konya, 2016. Gebeliğin birinci ve ikinci trimesterinde yapılan ikili ve üçlü tarama testleri, erken dönemde mevcut anomaliler hakkında fikir verir. Bu çalışmanın amacı, prenatal tarama amacıyla yapılan ikili ve üçlü testlerin pozitif sonuçlarının prenatal dönemde yapılan ilave doğrulayıcı testler, postnatal dönemde bebeğin klinik durumu veannenin sosyodemografik özellikleri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Bu çalışmada, 2009-2013 tarihleri arasında Meram Tıp Fakültesi'nde ikili ve üçlü test yaptıran hamile kadınlarıntest sonuçları arşivden taranarak test sonucu riskli olanlar tespit edildi. Bu sonuçlardan Down sendromu, Trisomi 18, açık spina bifida için risk hesaplamaları belirlenen eşik değerinin üzerinde bulunanlar, pozitif olarak tespit edildi. Bu bireylere ulaşılarak düzenlemiş olduğumuz ankette yer alan sorular gönüllü katılımcılara soruldu. Çalışmaya dahil edilen hamilelerdeki ikili ve üçlü test sonuçlarındaki pozitif-negatif oranı, kromozom anomali oranı, ayrıca yaş, meslek, akraba evliliği gibi sosyodemografik özellikler incelendi. Arşivden ve anket sorularına verilen cevaplardan elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmaya katılanlar 18 ila 46 yaş arası olup, yaş ortalaması 29.89±6.56 idi. 219 anne (%69,30) 35 yaş altında, 97 anne (%30,70) ise 35 yaş üstünde idi. Gebelik sayısı ise 1 ila 13 (2,56±1,56) arasında değişmekteydi. Çalışmaya katılan 316 annenin 207'si amniyosentez yaptırmamış(%65,5) olup, amniyosentez yaptıran109 annenin6'sının bebeğinde kromozomal anomalinin varlığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ikili ve üçlü tarama testi pozitif çıkan fakat amniyosentez yaptırmayanların yüksek bir oranda olmasının temelinde bölgesel, sosyolojik ve inanç sistemi gibi nedenlerin olabileceği, ikili ve üçlü tarama testlerinde risk artışı nedeniyle amniyosentez uygulanan hamileliklerin 6'sında (%5,50) kromozom anomalisinin tespit edildiği, ileri anne yaşı ile kromozomal anomalili çocuk sahibi olma arasında bir ilişkinin görülmediği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
abnormality The sociodemographic characteristics of the pregnant women who double and triple prenatal screening test, Necmettin Erbakan University, Institute of Health Sciences MSc. Thesis in Department of Medical Biochemistry, Konya, 2016. Double and triple prenatal screening tests which are applicable during first and second trimesters of pregnancy predict existent abnormalities at early stage. The aim of this study is to investigate the relationship between positive results of double and triple tests, further confirmatory tests during prenatal phase, postnatal status of babies and maternal age. In this study, double and triple test results of pregnant women who were admitted to Meram Faculty of Medicine during 2009-2013 period were scanned from archive and test results indicating risk were detected. From these results, those which were above cut-off values for Down syndrome, Trisomy 18, open spina bifida were determined. A questionnaire was carried out with voluntary participants by reaching to these individuals. Positive-negative result ratio of all double and triple test results and sociodemographic features such as age, occupation, presence of consanguineous marriage were investigated. All data from archive and answers from survey questions were assessed statistically. Participants of the study were 18 to 46 years old and their average age was 29.89±6.56. 219 ofthem (69.30%) were under 35 years of age whereas 97 of them (30.70%) were above 35 years of age. Number of pregnancies were scaling between 1 to 13 with an average of 2.56±1.56.207 of 316 mothers (65.5%) were not undergone amniocentesis, whereas 6 babies with chromosomal abnormalities were detected among 109 mothers who were undergone amniocentesis. In conclusion, there may be regional, sociological and religious reasons for those who were not undergone amniocentesis despite positive double and triple test results. 6 (5.50%) chromosomal abnormalities were detected among pregnancies with increased risk assessment with positive double and triple results and there was no relation between increased maternal age and presence of chromosomal abnormality.