Aydın ilinde erişkinlerde hipertansiyon sıklığı ve farkındalığına ilişkin epidemiyolojik özellikler
Epidemiological features regarding frequency of hypertension and awareness in adults in Aydin province
- Tez No: 447316
- Danışmanlar: PROF. DR. HULKİ MELTEM SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, prevalans, farkındalık, risk faktörleri, Hypertension, prevalence, awareness, risk factors
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Aydın İlinde Erişkinlerde Hipertansiyon Sıklığı ve Farkındalığına İlişkin Epidemiyolojik Özellikler Aydın ilinde hipertansiyon prevalansı, farkındalığı, tedavi oranları ve hastalık ile ilgili bilgi, tutum ve davranışları belirlemek ve bulguları1995 yılında aynı bölgede yapılmış olan çalışmanın bulguları ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Çalışmanın hipotezi; geçtiğimiz 20 yılda Aydın yöresinde hipertansiyon prevalansı, farkındalığı ve hastalığın kontrol altında olma oranlarında değişiklik olduğudur. Epidemiyolojik kesitsel saha çalışmasında Aydın ilinin 17 ilçesinden tabakalı örneklem ile belirlenen ≥18 yaş 2547 kişiye anket uygulandı. Anketin ilk bölümünde kişilerin demografik bilgileri, yaşam tarzı, alışkanlıkları, mesleği, kronik rahatsızlıkları, bilinen hipertansiyonu olup olmadığı ve kullandığı ilaçlar,ikinci bölümde ise katılımcının hipertansiyona ilişkin bilgi, tutum ve davranışları sorgulandı. Kan basıncı ölçümü yapıldı. Hipertansiyon prevalansı %31,0 olarak saptandı. Yaş ve vücut kitle indeksi arttıkça prevalans artmaktaydı. Kırsal bölgede, eğitim düzeyi düşük olanlarda, çalışmayanlarda, aile öyküsü olanlarda, sigara kullanmayanlarda prevalans daha yüksek bulundu. İleri yaş, düşük eğitim düzeyi, obezite ve sigara kullanmak hipertansiyon açısından risk faktörü olarak anlamlıydı.Hipertansiyon farkındalık oranı %67,6, ilaç kullanım oranı %96,4, bunlar arasında düzenli ilaç kullanım oranı %88,9 ve düzenli ilaç kullananlarda kan basıncının kontrol altında olma oranı %57,8 olarak saptandı. Çalışmamızda 20 yıl öncesine kıyasla hipertansiyon prevalansı düşük bulunurken hipertansiyonun farkında olan, ilaç kullanan ve kan basıncıkontrol altında olan hasta oranları yüksek bulundu. Sonuç olarak tüm bulgular göz önüne alındığında hipertansiyon konusundaki farkındalığın ve bilgi düzeyindeki artışın hastalık kontrolünü de artırdığı söylenebilir. Hipertansiyon için risk faktörleri arasında öne çıkan sigara, obezite ve düşük eğitim düzeyi için etkili önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Epidemiological Features Regarding Frequency of Hypertension and Awareness in Adults in Aydın Province The study aimed to determine the prevalence of hypertension, awareness and the treatment rate, as well as the knowledge, attitude, and behavior of patients on hypertension in Aydın province and to compare the present results with those of the study conducted in 1995 in the same region. The hypothesis of the study is the presence of change in the last two decades in the prevalence of hypertension and patient awareness as well as the rate of patients with controlled disease. In this epidemiological cross-sectional field survey, a questionnaire was applied to 2547 subjects aged ≥18 years, who were selected by stratified sampling from 17 counties of Aydın province. The first section of the questionnaire inquired demographic information, life style, habits, occupation, chronic diseases, presence of known hypertension, and current medications of the participants, whereas the second section inquired the participants' knowledge, attitude, and behavior on hypertension. Blood pressure was measured. The prevalence of hypertension was 31.0%, which increased with age and increasing body mass index. The prevalence was higher in rural area, in those with low education level, in unemployed subjects, in those with family history of hypertension, and in nonsmokers. Advanced age, low education level, obesity, and smoking were the significant risk factors for hypertension. The rate of hypertension awareness was 67.6% and drug usage was 96.4%.The rate of regular drug usage among drug users was 88.9% and the rate of controlled blood pressure among regular drug users was 57.8%. Comparing with 20 years ago, the prevalence of hypertension was lowerwhereas the rates of patients who were aware of hypertension, those were using drugs, and those had controlledblood pressure were higher. In conclusion, considering overall results, we can say that enhancemet in the patient's awareness and knowledge on hypertension increase the disease control. Efficient measures need to be taken to prevent major risk factors for hypertension particularly smoking, obesity, and low education level.