Primer immun trombositopeni'de vitamin D vecloned-myeloproliferatıve leukemıa virus onkogen'in yeri
Vitamin D and cloned-myeloproliferative leukemia virus onkogen place in primary immune thrombocytopenia
- Tez No: 447318
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YAVAŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: İmmun trombositopenik purpura, c-mpl, vitamin D, Immune thrombocytopenic purpura, c-MPL, Vitamin D
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: İmmün Trombositopenik Purpura (İTP) kazanılmış bağışıklık aracılı bir hastalıktır. İzole trombositopeni mevcuttur ve trombosit eşik değeri 100.000/mikrolitredir. Cloned Myeloid Lökemia Virus (c-mpl) tip 1 hematopoetik büyüme faktör reseptör ailesinin bir üyesidir. Megaryopoezde önemli bir rolü olan bu reseptöre ligandın bağlanmasını takiben bir dizi sinyal yolağı aktive olur ve megakaryosit maturasyon ve diferansiyasyonu olumlu yönde etkilenir.D vitamini'nin aktif formu olan 1,25(OH)2D3 bazı inflamatuvar hücreler ve sitokinleri üzerinden etki ederek bir çok otoimmun hastalıkta kullanılabilen potent bir immun modülatördür.Vitamin D 38'den fazla dokuda yaygın olarak bulunan reseptörlerine bağlanarak bazı inflamatuvar hücreler ve sitokinleri üzerinden etkilerini gösterir.Proinflamatuvar sitokinlerde azalmaya antiinflamatuvar sitokinlerde artışa neden olarak megakaryopoezis üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.Çalışmamızda otoimmun bir hastalık olan İTP ile c-mpl ve vitamin D arasında ilişki olup olmadığını saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18 yaş üzeri 95 İTP hastası ve kontrol grubu olarak 18 yaş üzeri kemik iliği tutulumu olmayan 35 lenfoma hastası alındı. İTP hastalarının tanı anındaki biyokimyasal, hematolojik verileri, anti nükleer antikor, anti mitokondriyal antikor, anti düz kas antikor pozitiflikleri, hepatit ve insan immün yetmezlik virüsü pozitifliği, gaytada helikobakter pilori antijeni pozitifliği, takipleri sırasındaki hematolojik parametreleri bakıldı. Hasta ve kontrol grubunun demogrofik verileri kaydedildi. 61 İTP hastası ve 30 lenfoma hastasının kemik iliği biyopsi örnekleri H&E ile boyanarak Olympus BX50 ışık mikroskopunda c-MPL ve vitamin D açısından çalışıldı.Sonuçlar negatif ve pozitif semikantitatif olarak değerlendirildi. Bulgular: İTP'li hasta grubunda kontrol grubuna göre c-mpl ve vitamin D pozitifliğinde anlamlı olarak artış saptamadık. İTP'li hastalarda splenektomi uygulanmamış olanlara göre splenektomi uygulanmış hastalarda kemik iliğinde anlamlı c-mpl pozitifliği saptadık.Vitamin D boyasında ise anlamlı bir artış saptamadık. Sonuç:Megakaryopeziste olumlu yönde etkileri olduğu bilinen c-mpl ve vitamin D ile İTP'li hastalarda yaptığımız çalışmada anlamlı bir sonuç elde edemedik.Fakat daha geniş vaka serilerinde yapılacak olan çalışmalarda İTP patofizyolojisi ve yeni tedavi arayışları açısından katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective:Immune thrombocytopenic purpura (ITP) is an acquired immunity-mediated disease. There is isolated thrombocytopenia and the thrombocyte threshold is 100,000 / microliter. Cloned Myeloid Leukemia Virus (C-MPL) is a member of type 1hematopoietic growth factor receptor family. A number of signaling pathway are activated following the connection of ligand to this receptor which has a significant role in megakaryopoiesis and, megakaryocyte maturation and differentiation are positively affected. Being effective through some inflammatory cells and cytokines; an active form of vitamin D 1,25(OH)2D3 is a potent immune modulator that can be used in many autoimmune disease. By binding to its receptors commonly found in more than 38 tissues, Vitamin D takes its effect through some inflammatory cells and cytokines. It has positive effects on megakaryopoiesis leading to increase in anti-inflammatory cytokines and decrease in proinflammatory cytokines. We aimed to determine whether there is an association between ITP as an autoimmune disease and c-MPL with Vitamin D. Materials and Method: In the study, 95 ITP patients over 18 years old and 35 lymphoma patients over 18 years old without bone marrow involvement as a control group were examined. Biochemical,hematological data, anti-nuclear antibody, anti-mitochondrial antibody, anti-smooth muscle antibody positivity, hepatitis and human immunodeficiency virus positivity, helicobacter pylori antigenic positivity in stool (gaita) during diagnosis and hematological parameters during follow-up were examined.Demographical data of patients and control groups were recorded. Bone marrow biopsy samples of 61 ITP patients and 30 lymphoma patients were stained with H&E and were examined on Olympus BX50 light microscope in terms of c-MPL and Vitamin D. The results were evaluated as negative and positive semi quantitative. Findings: We didn't find a significant increase in c-MPL and Vitamin D positivity in ITP patient group compared to control group. In ITP patients, we found significant c-MPL positivity in bone narrow in splenectomy patients compared with patients without splenectomy. This result may lead to splenectomy in ITP patients. We didn't find a significant increase in Vitamin D staining. Conclusion: We didn't get a significant result with c-MPL and Vitamin D which are known with their positive affects on megakaryopoiesis in our study performed in ITP patients. However, it may make contribution to ITP patophysiology and new treatment seeking in studies to be performed in larger case series.