Karpal tünel sendromu olan hastalar ve normal kişilerde el bileği fleksör ekstansör kas gücünün izokinetik olarak değerlendirilmesi
Evaluation of wrist flexor - extansor muscle strength in normal person and patients with carpal tunnel syndrome
- Tez No: 447348
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN GÜMÜŞTEKİN, DOÇ. DR. SEYİT ANKARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, El Bileği, İzokinetik, Carpal Tunnel Syndrome, Wrist, Isokinetic
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Karpal Tünel Sendromu (KTS), median sinirin karpal tünelden geçerken basıya uğraması sonucu meydana gelir. Yapılan çalışmalarda KTS'nin genel populasyondaki sıklığının % 0.1–0.5 olduğu bildirilmiştir. KTS saptanan kişilerin el kaslarında güçsüzlük meydana gelebilir. Çalışmamızın amacı KTS'ye bağlı el bileği kas gücünde etkilenme olup olmadığını değerlendirmektir. Çalışmamıza EMG ile KTS saptanmış 26 hasta ile sağlıklı 26 kişi alındı. Vakaların el bileği kas gücü ölçümleri CSMİ CYBEX izokinetik dinamometre cihazı kullanılarak yapıldı. Hastaların yaş ortalaması 51.9 iken kontrol grubunun yaş ortalaması 47.6 idi. 15 hastada bilateral KTS varken, sağ tarafta 13 hastada hafif, 5 hastada orta, 3 hastada ağır; solda ise 15 hastada hafif, 3 hastada orta, 3 hastada ağır derecede KTS saptandı. Vücut kitle indeksi hasta grubunda 28.7 kg/m2 , kontrol grubunda 29.8 kg/m2 olarak saptandı. Hasta grubunda sağ el ekstansör range ortalama 32.65˚ sol elde 33.92˚, kontrol grubunda sağda 32.26˚, solda 34.76˚ olarak bulundu. Hasta grubunda sağ el fleksör range ortalama 64.30˚, sol elde 60.73˚, kontrol grubunda sağda 55.19˚, solda 56.42˚ olarak bulundu. Hasta grubunda 120˚/sn açısal hızda sağ el konsantrik fleksör kas gücü tepe değeri 8.26±3.92 N/m, sol el 7.96±3.26 N/m, sağ el konsantrik ektansör kas gücü tepe değeri 5.53±2.21 N/m, solda 5.80±1.95 N/m olarak saptandı. 180˚/sn açısal hızda sağ el konsantrik fleksör kas gücü tepe değeri 7.92±3.99 N/m, sol el 7.88±2.65 N/m, sağ el konsantrik ektansör kas gücü tepe değeri 5.53±2.17 N/m, solda 5.53±2.17 N/m olarak bulundu. Ölçümlerde hasta grubunda tepe kas gücü değerlerinin bir kısmı kontrol grubuna göre anlamlı derecede farklıydı. Buda bize KTS'li hastaların el kas gücünde azalma olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Carpal Tunnel Syndrome (CTS) occures as a result of compression of the median nerve passes through carpal tunnel. Frequency of the CTS in studies were reported to be 0.1-0.5 % in the general population. Muscle weakness at the hands can occur in the patients who determined CTS. Aim of our study was to evaluate the wrist muscle strength that vasaffected by CTS . 26 healthy people and 26 patients with CTS identified by EMG recruited to our study. Cases wrist muscle strength measurements were made using the CSM CYBEX isokinetic dynamometer. The mean age of patients was 51,9 years , while the average of the control group was 47,6. There were bilateral CTS in 15 patients, mild CTS in 13 patients, moderate in 5 patients , severe in 3 patients on the right side and light in 15 patients , moderate in 3 patients, severe in 3 patients on the left side were found. Body mass index(BMİ) was calculated 28,7 in patients and 29,8 in the control-group. 32,65˚ on the right-hand, 33,92˚ in the left-hand was found average extansor range in the patient group, and 32,26 on the right, 34,76 on the left was found in the control group. 64.3˚ on the right hand, 60.73˚ in the left hand was found average flexsor range in the patient-group, and 55.19˚ on the right, 56.42˚ on the left was found in the control-group. Right-hand concentric flexor muscle strength peak value was found to be 8.26±3.92 N/m at 120˚/sec angular velocity, 7.96±3.26 on the left-hand; right-hand concentric ekstansor muscle strength peak value was 5.53 ± 2.21, 5.8 ± 1.95 on the left in the patient-group. Right- hand concentric flexor muscle strength peak value was found 7.92 ± 3.9 at 180˚/sec angular velocity, 7.88 ± 2.65 on the lefthand; right-hand concentric ekstansor muscle strength peak value was 5.53 ±2.17, 5.53 ±2.17 on the left in the patient-group. According to measuring, some peak value of muscle strength in the patient group was significantly different than in the control group. It shows us that hands muscle strength was affected the patients of with CTS.