Omentinin absans epilepsi üzerindeki olası koruyucu ve tedavi edici etkilerinin araştırılması
Investigation of possible therapeutic and preventive effect of omentin on absance epilepsy
  1. Tez No: 447350
  2. Yazar: HÜSNİYE BİLGE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Omentin, Epilepsi, WAG/Rij, PTZ, Omentin, Epilepsy, WAG/Rij, PTZ
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Epilepsi, merkezi sinir sisteminin en yaygın hastalıklarından biridir. Ethasüksimid, absans epilepsinin semptomatik tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Omentin adipoz dokunun visseral stroma damar hücrelerinden salgılanan yeni bir adipokindir. Çalışmamızda Omentinin absans epilepsi üzerindeki Diken Dalga Deşarj ortalama süreleri, süreleri üzerine etkinliği araştırılması amaçlanmıştır. Omentin AMP-aktivate edici protein kinaz (AMPK) etkinliğini artırmaktadır ve AMPK'nın GABAB reseptörleri ile ilişkili olduğu bilinmektedir. GABAB reseptörleri, R1 ve R2 alt ünitelerinden oluşan heterodimerik G protein reseptörleridir. AMPK R1 alt birime bağlanır ve R2 alt birimindeki S783'ü direkt olarak fosforile eder. Bu fosforilasyon ise K+ kanallarının (GIRK, G protein-coupled Inwarolly-Rectifying Potassium Channel) GABA reseptör aktivasyonunu arttırmaktadır. Fosforilasyon neticesinde reseptörün fonksiyonunda yükselme, Ca++ kanallarının kapatılması ve K+ kanallarının teşvikinin söz konusu olduğunu ifade etmektedirler. Bu çalışma için 250-350gr WAG/ Rij erkek sıçan ve Wistar Albino erkek sıçan kullanıldı. Stereotaksik işlemlerden sonra tüm sıçanlar direkt kortikal EEG ölçümüne hazır hale getirildi. Hayvanlar 8 gruba ayrıldı. Wistar Albino grubundaki hayvanlardan Grup A1: Kontrol, Grup A2: Pentilentetrazol (PTZ), Grup A3: Etosüksimid+PTZ, Grup A4: Etosüksimid ve PTZ'nin Omentin ile birlikte uygulanması, Grup A5: Omentin+PTZ, Grup A6: PTZ+Omentin uygulanması sonucu altı gruba ayrıldı (n=8). Etosüksimid (125mg/kg/3 gün), Omentin (8 μg/kg/3gün) ve PTZ (40mg/ kg) intraperitonal olarak uygulandı. Etosüksimid uygulanan grupta DDD sayısı, ortalama süresi ve latent periyotta azalma görüldü (p0, 05). Sonuç olarak, GABA reseptörü üzerinden AMPK yolağını tetiklediği bilinen Omentinin tek başına etkinliği görülmemiş olmasına rağmen Etosüksimid ile birlikte uygulandığında tedaviyi güçlendirdiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is one of the frequently observed central nervous system disorder. Ethosuximide (ETX) is a drug of choice for the symptomatic treatment of absence seizures. Omentin is an adipocytokine that is abundantly expressed in visseral fat tissue. Omentin increases AMP-activated protein kinase (AMPK) phosphorylation, GABAB receptors are intimately associated with 5'AMP- dependent protein kinase (AMPK). GABAB receptors are heterodimeric G protein-coupled receptors composed of R1 and R2 subunits. GABAB receptors mediate slow prolonged inhibition in the brain by activating postsynaptic inwardly rectifying K+ channels (GIRKs) and inactivating presynaptic voltage-goted Ca++ channels. For this experiment male, having weight of 250- 350 gr WAG/ Rij (n= 16) and Wistar Albino (n=40) rats were used. After stereotaxic surgical procedures, all rats were returned ready for direct measurement of cortical EEG. Subject were seperated into seven groups. Group A1: Control, Group A2: Pentylenetetrazol (PTZ), Group A3: Ethosuximide + PTZ, Group A4: Ethosuximide + PTZ combined with Omentin, Group A5: Omentin+ PTZ, Group A6: PTZ+ Omentin as a result of the implementation of six groups (n=8) in Wistar Albino rats. Ethosuximide (125mg/kg/3 day), Omentin (8 μg/ kg/3 day) and PTZ (40 mg/kg) administered intraperitoneally. DDD group treated with Ethosuximide, number, latens period and average duration of the reduction (p0,05). As a result, Ethosuximide led to a decrease in the effective absance seizure. Omentin administered with Ethosuximide treatment were strenghened.