Basketbolda esnekliğin motorik özelliklere etkisi
  1. Tez No: 447379
  2. Yazar: NİHAN ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUBİLAY ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Esneklik, Antropometri, Biyomotor, Pliometrik, Basketball, Flexibility, Anthtopometric, Biomotor, Plyometric
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalıĢmanın amacı; elit kadın basketbolcularda esnekliğin motorik faaliyetlerle olan iliĢkisi, aynı zamanda biyomotor özelliklere olumlu ya da olumsuz katkısının sonuçları incelenmiĢtir. ÇalıĢmaya, Türkiye Kadın Basketbol Liginde aynı takımda oynayan 20 kadın basketbolcu alındı. AraĢtırmaya alınan sporcuların; motorik özelliklerinin yanında, yaĢ, boy, kilo ve antropometrik ölçümlerinin esneklikle olan ilgisi araĢtırıldı. Sporcuların 8 haftalık antrenman programları dahilinde aktif ve bireysel germe yöntemleri kullanılarak esneklik oranlarında geliĢme gözlemlenmesi amaçlandı. Sporcuların biyomotor özelliklerini ölçmek için; kuvvet, sürat, denge, sırama, çabukluk, esneklik ve koordinasyon testleri uygulandı. Ölçümler, araĢtırmanın ilk ve son haftası olmak üzere iki kez alındı. Testlerin ölçüm sonuçlarına göre sporcuların istatistiklerinde olumlu değiĢmeler olsa da, anlamlı farklılıklar gözlenmemiĢtir. Sürat için kullanılan 10-20 metre ölçümleri ve dikey sıçrama testlerinde kullanılan jumpmetre testinde sporcuların ölçümlerindeki olumlu değiĢmeler dikkat çekmiĢtir. Yurt dıĢında birçok bilimsel araĢtırmaya konu olmuĢ, Ülkemizde de Hacettepe Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarının öğretim üyeleri tarafından araĢtırılan; ayrıca birçok profesyonel spor kulübünün çalıĢma programlarında yer alan esnekliğin basketbol branĢında motorik özelliklere etkisi araĢtırmamızda incelenmiĢtir. Sonuç olarak, esnekliğin yapılan ölçümlerle biyomotor yetilere katkısı olduğu kanısına varılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the relationship between flexibility and motor activities in elite women‟s basketball players, the results of positive or negative effects of the flexibility on bio motor abilities are inspected at the same time. 20 women basketball players who play in the same team in Turkey Women‟s Basketball League take part in the survey. The relation between the players ages, height, weight and anthropometric measurements and their flexibility is inspected. An improvement in their flexibility rates is aimed through active and individual stretching methods within 8 week training program. To measure the bio motor abilities of the players strength, speed, balance, jumping, fatness flexibility, 8 coordination tests are applied. Measurements are taken twice the first are in the first week and the second one in the last week of the study. According to the measurements of the tests applied. No meaningful difference is observed, however the occurs positive changes in the statistics of the players. Positive changes in the statics of the players are noteworthy in the 10-20 m. test, used for speed, results and jump meter test, used for vertical jump, test results. The relationship between Plyometric Training Method, wich is the subject of several scientific studied abroad and wich studied by the academics of High Scholl and a port of Professional sports clubs training programmers as well, and flexibility is researched in our study.