Ameliyathanede görev yapan kadın anestezi çalışanlarının doğum yöntemi tercihlerinin ameliyathane dışında görev yapan kadın sağlık çalışanlarıyla karşılaştırılması
Comparision of the preferred mode of delivery of anesthetist versus health care staff WHO not working on operating theatre
  1. Tez No: 447397
  2. Yazar: ADEM ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum, Doğum Tercihi, Normal Doğum, Sezaryen Doğum, Birth, Birth Preference, Normal Birth, Cesarean Birth
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
İnsanların çoğalması ve nesillerini devam ettirmeleri için gerekli olan en önemli yol doğumdur. Bu sebepten ötürü de tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Her canlı gibi insanlar da doğanın kanunu gereği doğar ve ölür. Doğum biyolojik bir olay olup bu nedenden ötürü de pek çok koşulun yerine getirilmesi gerekir. Yüzyıllardan beridir doğum olayı belirli kural ve şekillere göre gerçekleşmektedir. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan kadınlar açısından doğum son derece normal bir olay olmakla birlikte bazı sebeplerden ötürü doğum yapma tercihleri değişebilmektedir. Bu çalışmada ameliyathanede görev yapan kadın anestezi çalışanlarının doğum yöntemi tercihleri ile ameliyathane dışında görev yapan kadın sağlık çalışanlarının doğum tercihleriyle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya toplam 206 kadın sağlık çalışanı dahil edilmiştir (103'ü ameliyathane, 103'ü ameliyathane dışı). Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizi SPSS programı ile yapılmıştır. Yapılan analiz neticesinde çalışmaya dahil edilen kadın sağlık çalışanlarından %58.3'ünün ilk doğumlarında sezaryen doğumu, %41.7'sinin ise normal doğumu tercih ettikleri görülmüştür. Çalışmada sezaryen doğumu tercih edenlerin %60'ının ameliyathane çalışanı olduğu tespit edilmiştir. Normal doğumu tercih edenlerin %64'ünün ameliyathane dışında çalıştığı tespit edilmiş olup gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak; ameliyathanede çalışan kadınların sezaryen doğum oranları anlamlı yüksek bulunmuştur. Bu durum ameliyathanenede çalışanların sezaryen kararı almaya daha yatkın oldukları ile ilişkilendirilebilir.
Özet (Çeviri)
The birth is the most important and fundamental way for the people in order to reproduce and resume their generation. In this context it is as old as humankind history. Like any other living being people born and die as a result of the law of nature. Birth is a biological event, in this context many conditions have to be fulfilled for this event. For centuries the birth event takes plays according to certain rules and types. However the birth event is a normal event for the women without any health problem birth preference may be change due to some reasons. In this study the comparison of birth preferences of the women anesthesia health professional in operating rooms and the women health professionals out of the operating rooms. For this purpose a total of 206 women health professionals (103 from operating room, 103 out of the operating room) have been included into the study. Questionnaire method was used for data collection in the study. The analysis of the data obtained from the questionnaires was conducted with SPSS program. As a result of the analysis it has seen that 58.3% of the women health professionals preferred cesarean, 41.7% has preferred vaginal birth in their first births. In this study, it was found that 60% of the employees that prefer cesarean birth are operating room employees. It has found that 64% of the employees that prefer normal birth are from out of the operating room. As a result of the statistical analysis, statistically significant difference has determined between the groups in terms of birth preference. As a conclusion; the C-section birth rates of the women working in the surgery rooms were found meaningfully high. This can be interpreted as the propensity of the surgery room staff deciding in favor of C-section birth.