Masaj ve müzik terapinin yenidoğan stres ve davranışı üzerine etkisi
The effect of massage and music therapy on neonatal stress and behaviours
  1. Tez No: 447453
  2. Yazar: SEVCAN ÇAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: yenidoğan stresi, yenidoğan davranışı, masaj, müzikterapi, neonatal stress, neonatal behaviour, massage, music therapy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Hastaneye yatan yenidoğanlar çeşitli fizyolojik ve davranışsal stres belirtileri gösterirler. Hekim ve hemşirelerin yenidoğanın stres ve davranışlarını anlayarak yenidoğanlara destek olmaları önemlidir. Bu çalışma, masaj ve beyaz gürültü uygulamasının yenidoğanın stres ve davranışları üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü deneysel çalışma olarak yapılmıştır. Bu çalışma, Temmuz 2013-Mayıs 2014 tarihleri arasında Kayseri Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'nde yatan ve araştırma kriterlerine uyan masaj (n=20), beyaz gürültü (n=20) ve kontrol (n=20) gruplarını oluşturan toplam 60 preterm bebek ile yapılmıştır. Veriler, Yenidoğan Tanıtıcı Özellikler Formu, Girişim İzlem Formu, Anderson Davranış Durumu Skorlama Sistemi (ABSS) ve Yenidoğan Stres Değerlendirme Formu (YSDF) ile toplanmıştır. Bebeklere 5 gün süreyle günde 2 kez masaj ve müzikterapi uygulanmıştır. Uygulamanın 1 ve 5. günlerindeki girişim öncesi ve sonrası 5 dakika bebekler video kamera ile görüntülenmiştir. Bu görüntüler çalışmaya kör üç gözlemci tarafından deşifre edilerek bebeklerin ABSS ve YSDF değerlendirmeleri yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; cronbach alfa, sınıf içi korelasyon, tanımlayıcı istatistikler, Kruskall-Wallis varyans analizi, ANOVA paired-samples t ve Wilcoxon testleri kullanılmıştır. Masaj, beyaz gürültü ve kontrol grubundaki preterm bebeklerin cinsiyet, doğumdaki ve çalışma öncesi gestasyon yaşı ve vücut ağırlığı kriterleri benzer şekilde seçilmiştir (p>0.05). ABSS ve YSDF değerlendirmeleri gözlemciler arası tutarlılık güvenirliği 0.90'ın üzerinde bulunmuştur. Masaj ve beyaz gürültü grubundaki preterm bebeklerin çalışma sonrası ABSS ve YSDF puanlarının azaldığı belirlenmiştir (p0.05). Bu sonuçlara göre, masaj ve beyaz gürültü uygulamasının preterm bebeklerin stresini azalttığı ve davranışlarını olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Yenidoğan ünitelerinde çalışan hekim ve hemşirelerin yenidoğan stres ve davranışlarını değerlendirmeleri/izlemeleri ve tamamlayıcı bakım uygulamalarını (özellikle masaj, beyaz gürültü) kullanmaları önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Hospitalized newborns show a variety of physiological and behavioral signs of stress. It is important for the physicians and nurses to understand neonatal stress and behaviours and to support newborns. This study was conducted experimentally and randomized controlled to determine the effect of massage and white noise on neonatal stress and behaviours. This study was conducted between July 2013-May 2014 at Kayseri Education and Research Hospital Neonatal Unit. A total of 60 preterm infants that met the research criteria were included into the study and divided into three groups: the massage group (n=20), the white noise group (n=20) and the control group (n=20). Data were collected with Descriptive Characteristics Form, Intervention Follow-up Form, Anderson Behavioral State Scoring System (ABSS) and Newborn Stress Evaluation Form (NSEF). massage and music therapy were applied to the infants twice a day for 5 days. On the first and fifth days, the infants were videotaped five minutes pre and post-application. Three observers, blind to the study, assessed video recordings and evaluated neonatal stres and behaviors by ABSS and NSEF. Data were analyzed with cronbach alpha, the intraclass correlation analysis, descriptive statistics, Shapiro-Wilk, chi-square, one way analysis of Kruskall-Wallis, ANOVA, paired-samples t and Wilcoxon signed ranks tests. No significant differences were observed between the preterm infants in massage, white noie and control groups in terms of gender, gestassional age and weight at birth and pre-study (p>0.05). Inter-observer consistency reliability in the evaluation of ABSS and NSEF was >0.90. The post-study scores of ABSS and NSEF of preterm infants in the massage and white noise groups were decreased (p0.05). Consequently, massage and white noise decreased stress in preterm infants and favourably affected the behaviours of newborns. It may be recommended to use complementary care applications (especially massage, white noise) and to evaluate neonatal stress and behaviours by physicians and nurses.