Sistemik hipertansiyonu olan hastalarla sağlıklı gönüllülerin koroid kalınlığının EDI-OCT ile karşılaştırılması
To investigate choroidal thickness changes in patients with systemic arterial hypertension
  1. Tez No: 447496
  2. Yazar: BİROL SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koroid, retina, optik koherens tomografi, koroid kalınlığı, sistemik hipertansiyon, choroid, retina, optical coherence tomography, choroidal thickness, systemic hypertension
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
AMAÇ: Sistemik hipertansiyonu olan hastalarda koroid kalınlığı değişimini değerendirmek YÖNTEM: Çalışmaya yeni tanı almış 50 hipertansif hastanın 50 gözü ile 50 sağlıklı gönüllünün 50 gözü dahil edilmiştir. Koroid kalınlığı ölçümleri Cirrus HD-OCT (Cirrus; Carl Zeiss Meditec Inc., Dublin, CA) cihazı ile EDI (Enhanced depth imaging) modunda yapılmıştır. Koroid kalınlığı subfoveal(SFKK), foveadan 1500 μm temporalden(T1500) ve foveanın 1500 μm nazalinden (N1500) olmak üzere aynı bölgeden ölçülmüştür. Hipertansif hastalar Avrupa Kardiyoloji Derneği hipertansiyon derecelendirme sistemine göre evrelendirilmiştir. BULGULAR: Ortalama yaş 61.04 ± 7.69 (40 – 81) olan olguların %35' i erkek %65'i kadın idi. İki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (sırasıyla p=0.365, p=0,295). Hipertansif hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla üç kadrandan da (SFKK, T1500, N1500) yapılan koroid kalınlığı ölçümlerinin istatistiksel olarak anlamlı derecede ince olduğu saptandı (tüm kadranlarda p=0.000). Hipertansif hastalar arasında yapılan koroid kalınlığı karşılaştırılmasında 2. derece hipertansif hastaların koroid kalınlığı ölçümleri 1. derece hipertansif hastalara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha ince olduğu saptandı ( SFKK p=0,005, T1500 p=0,021, N1500 p=0,032). SONUÇ: Hipertansif hastalarda sağlıklı gönüllülere kıyasla koroid kalınlığında anlamlı derecede incelme saptanmıştır. Hipertansiyon şiddeti arttıkça bu etkilenmenin daha da arttığı görünmektedir. Bunun sebebinin koroiddeki yüksek damar içi basıncının neden olduğu arterioler skleroz ve vasküler kontraksiyon olduğu düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: PURPOSE: To investigate choroidal thickness changes in patients with systemic arterial hypertension. METHODS: The study included 50 patients (50 eyes) with newly diagnosed essential hypertension as study group and 50 healthy subjects (50 eyes) as control group. Choroidal thickness was measured with EDI (Enhanced depth imaging) mode of Cirrus HD-OCT (Cirrus, Carl Zeiss Meditec, Inc., Dublin, CA). Choroidal thickness was obtained at the subfovea (SFCT), 1500 μm nasal to the fovea (N1500) and 1500 μm temporal to the fovea (T1500). Hypertensive patients were graded according to the European Society of Cardiology hypertension grading system. RESULTS: The mean age of participants was 61.04 ± 7.69 (40 – 81) with 65% woman and 35% men. There were no significant differences in terms of age and sex distribution between the two groups (respectively, p=0.365 , p= 0,295). All choroidal thickness measurements (SFCT, N1500, T1500) were significantly lower in hypertensive subjects compared to the control group (p=0.000 for all quadrants). Choroidal thickness measurements of patients with grade 2 hypertension were significantly lower than patients with grade 1 hypertension (SFCT p=0,005, T1500 p=0,021, N1500 p=0,032). CONCLUSIONS: In this study, significant thinning was detected in choroidal thickness in hypertensive patients compared to healthy subjects. It is observed that the impact increases with the severity of hypertension. Arteriolar sclerosis and vascular contraction caused by choroidal high intravascular pressure may be causes of thinner choroid in hypertensive patients.