Panik bozukluğu hastalarında serum miRNA ekspresyon profilinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum miRNA expression profile in panic disorder patients
- Tez No: 447499
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Psikiyatri, Genetics, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: panik bozukluğu, miR-1297, miR-4465, GABA, panic disorder, miR-1297, miR-4465, GABA
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Giriş: miRNA'lar son yıllarda psikiyatri alanında araştırılmaya başlanmış olsa bile anksiyete bozukluklarında çalışmaları kısıtlıdır. Araştırmamız panik bozukluğunda psikotrop kullanımının ve ek psikiyatrik hastalığın dışlandığı ilk miRNA ekspresyon çalışması olmuştur. Amaç: Panik bozukluğunda miRNA'ların serum düzeylerinin biyobelirteç olarak kullanılabilirliğinin ve ekspresyonu değişen miRNA'ların ortaya konması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada 35 panik bozukluğu hastası ve 35 sağlıklı kontrole sosyodemografik ve klinik bilgi formu, SCID-I, PBŞÖ uygulanmıştır. Her iki gruptan genetik değerlendirme için 2 tüp periferik venöz kan alınmıştır. Alınan kanlarda RT-PCR yöntemi ile miRNA ekspresyon analizi yapılmıştır. Bulgular ve Tartışma: Panik bozukluğu grubunda sağlıklı kontrol grubuna göre 8 adet miRNA ekspresyon düzeyinin farklı olduğu bunlardan 5 tanesinin upregüle, 3 tanesinin de downregule olduğu saptanmıştır. PBŞÖ alt maddeleri ve toplam puanı ile miRNA ekspresyon seviyeleri arasında korelasyon saptanmamıştır. İki grup arasında miR-1297 ve miR-4465 ekspresyon seviyeleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Her iki miRNA'nın da GABAA reseptör alt tiplerini etkileyen gen bölgelerini düzenlediği bilinmektedir. Sonuç: Panik bozukluğunun etyolojisinde rol oynadığı düşünülen GABAA genlerini düzenleyen miR-1297 ve miR-4465 ekspresyon düzeyleri panik bozukluğu grubunda sağlıklı kontrollere göre upregüle bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Background: Even if it began to be investigated in the field of psychiatry in recent years, studies of miRNA in anxiety disorders are limited. Our research is the first miRNA expression study in panic disorder which has the exclusion of drug use and additional psychiatric disorders. Aim: We aimed to determine the availability of miRNAs as biomarkers in the serum levels of panic disorder and to demonstrate the changing expression of miRNAs. Material and methods: In the research, 35 panic disorder patients and 35 healthy controls were administered sociodemographic and clinical information form, SCID-I, PDSS. 2 tube peripheral venous blood were taken from each group for genetic evaluation. miRNA expression analysis was performed in those samples by RT-PCR method. Results: Compared with the healthy control group, 8 miRNA expression levels were found different in panic disorder group. 5 of them were upregulated and 3 of them were downregulated. There was no correlation between the level of miRNA expression and PDSS total score and PDSS sub-items. miR-1297 and miR-4465 expression levels were statistically significant between the two groups. Both miRNAs is also known to arrange the gene regions that affect GABAA receptor subtypes. Conclusions: miR-1297 and miR-4465 regulate the GABAA gene that thought to play a role in the etiology of panic disorder. In panic disorder group, miR-1297 and miR-4465 expression levels was found upregulated than healthy control group.