Okul yöneticilerinin mentorluk yeterliliklerine ilişkin yönetici ve öğretmen görüşlerinin incelenemsi
Examination of administrators' and teachers' opinions regarding the mentoring competencies of school administrators
- Tez No: 447564
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELAL GÜLŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Meslek Koçu, Mesleki Yardım, Rehberlik, Danışman, Mentor, Mesleki Koçluk, School Administrator, Professional Coach, Vocational Assistance, Coaching, Counsellor, Mentor, Vocational Coaching
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırma, 2015-2016 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Bahçelievler, Bayrampaşa ve Zeytinburnu ilçelerindeki özel anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan okul yöneticilerinin mentorluk rollerini gösterme düzeyleri ile öğretmenlerin bu mentorluk rollerini kabullenme düzeyleri konusundaki görüşlerini öğrenmek, bazı değişkenler açısından değerlendirerek yorumlayıp ilgili kesimlere önerilerde bulunmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, genel tarama modeliyle yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Bahçelievler, Bayrampaşa ve Zeytinburnu ilçelerinde bulunan 100 özel okul yöneticisi ve 1376 özel okul öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, uygun örnekleme yöntemiyle belirlenen 53 özel okul yöneticisi ve 148 özel okul öğretmeni oluşturmaktadır. Yönetici ve öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amacıyla Gülşen (2012) tarafından geliştirilen ve alfa katsayısı sırasıyla“0.967, 0.953 ve 0.809”olarak hesaplanan üç alt boyutlu“Okul Yöneticilerinin Mentorluk Rollerini Benimseme Düzeyleri”anketi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında t-testi ve Man Whitney Utesti, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Kruskall Whallis H-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları bütün olarak değerlendirildiğinde, okul yöneticilerinin, öğretmenlere karşı mentorluk rollerini yerine getirdiklerini belirttikleri görülmüştür. Öğretmenlerin ise, okul müdürleri gibi düşünmediği, mentorluk rollerini gösterme düzeyi konusunda okul müdürlerini daha az yeterli buldukları görülmüştür. Elde edilen sonuçlardan hareketle okul yöneticilerinin mentorluk yeterliliklerini arttırabilmek için yönetici yetiştirme programlarına mentorluk programlarının da eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in some private kindergartens, primary schools, middle schools and high schools located in the districts of Bahçelievler, Bayrampaşa and Zeytinburnu in İstanbul in the academic year of 2015-2016. Its aims to show to what extent the school administrators serving in these schools accept their competency in their role as mentors and at which level the teachers accept their mentoring roles, evaluate and comment their views based on certain variables and make suggestions to the related stakeholders. The study has been carried out in general scanning model. The population of the study was composed of 100 school administrators and 1376 private school teachers who served in private schools in the districts of Bahçelivler, Bayrampaşa and Zeytinburnu in İstanbul in the academic year of 2015-2016. The sample of this study, on the other hand, was composed of 53 administrators and 148 teachers serving in private schools who were selected in proper sampling method. ''Acceptance of Own Mentoring Roles by School Administrators'' developed by Gülşen (2012) with three sub-dimensions alpha coefficients of which were calculated as ''0.967, 0.953 and 0.809'' respectively was used to collect the views of the administrators and teachers. The data attained in the study were analyzed by using SPSS package programme. While Man Whitney U-test and t-test were used in comparing the quantitative continuous data between two independent groups, Kruskall Whallis H-test was used in comparing quantitative continuous data between more than two independent groups. The overall evaluation of the results of the study has revealed that the school administrators are of the opinion that they fulfil their mentoring roles for the benefit of teachers. The results show, however, that the teachers do not agree with their administrators and think that school administrators are less competent in terms of displaying their competency levels. In the light of the results obtained, it is proposed that mentorship programmes should be added to the training programmes for administrators to boost their mentoring competencies.