Ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin mentörlük becerilerinin öğretmen iş doyumu ve okul iklimine etkisi
The effect of mentoring skills of school administrators working in secondary education ınstitutions on teacher job satisfaction and school climate
- Tez No: 949945
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yöneticilerinin mentörlük becerisi, iş doyumu, okul iklimi, Mentoring skills of school administrators, job satisfaction, school climate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırmada öğretmenlerin görüşlerine dayalı olarak, kamu ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin mentörlük becerilerinin öğretmen iş doyumu ve okul iklimine etkisini saptamak ve bazı değişkenlere göre incelemek amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin kullanıldığı bu çalışma 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Bakırköy ilçesinde kamu ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenmiş ve araştırmaya 225 öğretmen katılmıştır. Verileri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ile Okul Müdürlerinin Mentörlük Becerileri Ölçeği, İş Doyumu Ölçeği ve Okul İklimi Ölçeği olmak üzere üç farklı ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizinde ve yorumlanmasında SPSS programı kullanılmıştır. Öğretmenlerin“Okul Müdürlerinin Mentörlük Becerileri”,“İş Doyumu'' ve ”Okul İklimi" Ölçeği alt boyutlarına verdikleri cevaplarda betimsel istatistikler ve normal dağılım analizi, gruplar arası karşılaştırmalar için fark analizleri olan t-test ve ANOVA, ilişki analizleri için korelasyon ve çoklu regresyon tekniklerinde yararlanılmıştır. Okul müdürlerinin mentörlük becerilerinin değerlendirme ve izleme süreçlerinde bu alanda daha düşük seviyede algıladığı sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkeni, yaş değişkeni, eğitim durumu, mesleki kıdem ve okuldaki görev süresi değişkenine göre göre anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Branş değişkenine göre; beden eğitimi branşı ve matematik branşı arasında anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Ortalamalar incelendiğinde; beden eğitimi branşındaki öğretmenlerin okul müdürlerinin mentörlük becerilerine yönelik daha olumlu bir değerlendirme yaptığını göstermektedir. Öğretmenlerin iş doyumuna ilişkin algısı orta düzeyde bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiş olup; erkeklerin iş doyumu algısının kadınlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Yaş değişkeni, eğitim durumu, mesleki kıdem ve çalışılan okuldaki görev süresi değişkenine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır. Branş değişkenine göre anlamlı farklılık saptanmıştır. Farkın beden eğitimi branşı ile Türk dili ve edebiyatı branşında belirgin olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgu beden eğitimi branşı öğretmenlerinin iş doyumu açısından olumlu algıya sahip olduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin okul iklimine ilişkin algısı orta düzeyde bulunmuştur. Okuldaki İlişkiler ve Öğrenme alt boyutu incelendiğinde; öğretmenlerin okullarındaki ilişkiler ve öğrenme ortamını genel anlamda olumlu değerlendirdikleri, Fiziki alt boyut incelendiğinde; öğretmenlerin okulun fiziksel koşullarını orta düzeyde yeterli bulduklarını, Güvenlik alt boyutu incelendiğinde öğretmenlerin okullarındaki güvenliği genel olarak olumlu değerlendirdikleri görülmüştür. Ölçek ve alt boyutları incelendiğinde öğretmenlerin orta düzeyde algılara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Cinsiyet değişkenine göre; anlamlı fark tespit edilmiş olup erkeklerin ortalaması kadınlara göre daha yüksek bulunmuştur. Yaş değişkenine göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Eğitim durumu değişkenine göre anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Branş değişkenine göre branşlar arasında anlamlı fark bulunmaktadır. Ortalamalar incelendiğinde bu farkın beden eğitimi branşından kaynaklandığı ve beden eğitimi branşında görev yapan öğretmenlerin okul iklimine yönelik algılarının daha olumlu olduğu söylenebilmektedir. Mesleki kıdem ve çalışılan okuldaki görev süresi değişkenine göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Okul yöneticilerinin mentörlük becerileri ile öğretmen iş doyumu ve okul iklimi arasında pozitif ve yüksek ilişki olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmen iş doyumu ve okul iklimi arasında da güçlü ve pozitif bir ilişki belirlenmiştir. Temel değişkenlere ilişkin ortaya çıkan bu bulguların okul yöneticilerinin mentörlük becerilerinin öğretmen iş doyumu ve okul iklimi ilişkisinin anlamlı ve önemli olduğunu ortaya koyduğu, elde edilen bulgular ilgili yazına bağlı olarak tartışılmış, araştırmada yer alan sınırlılıklar belirtilerek gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, based on the opinions of teachers, it was aimed to determine the effect of mentoring skills of school administrators working in secondary education institutions on teacher job satisfaction and school climate and to examine them according to some variables. This study, in which the relational survey model, one of the quantitative research methods, was conducted with teachers working in public secondary education institutions in Bakırköy district of Istanbul province in the 2023-2024 academic year. The sample of the study was determined by the convenience sampling method and 225 teachers participated in the study. Personal Information Form and three different scales including School Principals' Mentoring Skills Scale, Job Satisfaction Scale and School Climate Scale were used as data collection tools. SPSS program was used to analyze and interpret the data. Descriptive statistics and normal distribution analysis were used for teachers' responses to the sub-dimensions of the“Mentoring Skills of School Principals”,“Job Satisfaction”and“School Climate”Scale, t-test and ANOVA were used for intergroup comparisons, correlation and multiple regression techniques were used for relationship analysis. Teachers' perception of school administrators' mentoring skills is at a moderate level. In the sub-dimension of Effective Communication and Providing Support, it was concluded that teachers perceived school administrators as supportive at a medium to good level in terms of communication, in the sub-dimension of Contribution to Planning and Professional Development, teachers perceived school administrators' contribution to professional development at a medium level, and in the sub-dimension of Monitoring and Evaluation teachers perceived school administrators' evaluation and monitoring processes at a lower level in this area. No significant difference was found according to gender variable. This indicates that the perceptions of male and female participants in these subscales are similar to each other. No significant difference was found according to the age variable. According to the educational status variable, the averages were similar between undergraduate and graduate graduates, and no significant difference was found in terms of educational status. According to the branch variable; a significant difference was found between the physical education branch and mathematics branch. When the averages are analyzed, it is seen that teachers in the physical education branch make a more positive evaluation of the mentoring skills of school principals. When examined according to the professional seniority variable, no significant difference was found. The fact that there is no significant difference according to the length of service in the school shows that the total length of service in the current school will not be a certain factor. Teachers' perception of job satisfaction was found to be at a moderate level. Significant differences were found according to the gender variable; it was seen that the perception of job satisfaction of men was significantly higher than that of women. No significant difference was found according to the age variable. No significant difference was found according to the education level variable. A significant difference was found according to the branch variable. The difference was found to be significant in physical education branch and Turkish language and literature branch. This finding shows that physical education branch teachers have a positive perception in terms of job satisfaction. No significant difference was found according to the professional seniority variable. No significant difference was found according to the variable of tenure in the school. Teachers' perception of school climate was found to be at a moderate level. When the Relationships and Learning sub-dimension was analyzed, it was seen that teachers evaluated the relationships and learning environment in their schools positively in general, when the Physical sub-dimension was analyzed, it was seen that teachers found the physical conditions of the school moderately sufficient, and when the Security sub-dimension was analyzed, it was seen that teachers evaluated the security in their schools positively in general. When the scale and its sub-dimensions are analyzed, it is possible to say that teachers have moderate perceptions. According to the gender variable; a significant difference was found and the average of males was higher than females. No significant difference was found according to the age variable. No significant difference was found according to the education level variable. According to the branch variable, there is a significant difference between the branches. When the averages are examined, it can be said that this difference is due to the physical education branch and the perceptions of teachers working in the physical education branch towards school climate are more positive. No significant difference was found according to the professional seniority variable. No significant difference was found according to the length of service in the school. It was determined that there is a positive and strong relationship between mentoring skills of school administrators and teacher job satisfaction and school climate. There is also a strong and positive relationship between teacher job satisfaction and school climate. It was concluded that these findings regarding the main variables revealed that the relationship between school administrators' mentoring skills, teacher job satisfaction and school climate is significant and important, the findings were discussed in relation to the relevant literature, the limitations of the research were stated and suggestions were made for future studies.