Amaç yönelimi, amaç iklimi ve tükenmişlik arasındaki ilişkiler
The relationship among goal orientation, goal climate and burn-out
  1. Tez No: 447575
  2. Yazar: RABİA KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ego Yönelimi, Görev Yönelimi, Ego İklimi, Görev İklimi, Tükenmişlik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Başarıya yönelik olma ve algılanan iklim uyumunun çalışanları tükenmişlikten koruyup koruyamayacağını araştıran bu çalışma, banka çalışanlarından 400 çalışanın oluşturduğu bir örneklem üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada amaç yönelimi ve tükenmişlik arasındaki ilişki üzerinde amaç ikliminin düzenleyici rolü araştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, sadece ego yönelimi ve duygusal tükenmişlik arasındaki ilişkide ego ikliminin düzenleyici rolüne kanıt sağlanmıştır. Çalışmamızın ana sorunsalına bağlı olarak bu bulgu yorumlandığında, örneklemimizi oluşturan banka çalışanlarından ego yönelimine sahip olanların yüksek düzeyli ego iklimini yansıtan bir örgüt ikliminde çalışmaları durumunda duygusal tükenmişliklerinin azalacağına işaret etmektedir. Bulgular, ayrıca karşıt biçimde, ego yönelimine sahip çalışanların düşük ego iklimi algıladıkları durumda da duygusal tükenmişliğin artacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyze if the harmony of achievement goal orientation and perceived climate protects the employees from burnout. The study was carried out on the sample of 400 bank employees. The aim of the study is to research the moderator effect of goal climate on the relationship between goal orientation and burnout. According to the results, there is a proof for only the moderator effect of ego climate on the relationship between ego orientation and emotional exhaustion. We can say that when the ego oriented bank employees work in a high level of ego oriented organizational climate, the level of emotional exhaustion decreases. And, in the opposite way, when ego oriented bank employees perceive low ego climate, the level of emotional exhaustion will increase. Key Word : Ego Orientation, Task Orientation, Ego Climate, Task Climate, Burnout