Psikofarmakolojik ilaç kullanan hastalarda eczanelerin sosyopsikolojik etkileri
Social-psychological effects of pharmacies on the patients who use psychopharmacologic drugs
  1. Tez No: 447590
  2. Yazar: BATTAL ISIRKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL YAVUZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikofarmakoloji, İlaç, Eczacı, Psikotik Hastalık, Nevrotik Hastalık, Plasebo, Medula, psychopharmacology, drug, pharmaceutists, psychotic disease, neurotic disease, placebo, medula
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Sağlık sektörünün bir dalı olan eczacıların, ruh sağlığını alan edinen psikoloji ile en yakın etkileşimi olan psikofarmakolojik ilaç kullanan hastalar üzerinde yapılan çalışmada, eczacılarla 36 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmasından elde edilen sonuçlar ışığında, hastaların eczacılara ilaçlar için olduğu kadar, psikolojik soru ve sorunlar, doktor yorumları, güncel konular ve hastalık yorumları konularında da olduğu tespit edilmiştir. Bu tez çalışmasında, psikofarmakolojik ilaç kullanan hastaların eczaneden aldıkları ilaç danışmanlığının yanı sıra, psikolojik açıdan da bir yardım aldıkları görülmüştür. Günümüz dünyasında artarak ilerleyen psikolojik rahatsızlıklar, insanları çeşitli çözüm arayışlarına inmektedir. Bu arayışın bir ayağını da eczaneler ve eczacılar oluşturmaktadır. Eczacıların bu tedavi sürecinde etkisi ve rolü çok önemlidir. Yapılan çalışma sonucu psikofarmakolojik ilaç kullanan hastalar, sosyopsikolojik etkileşim içinde oldukları, komşu gibi gördükleri eczacıdan tedavi süreci ile ilgili olarak etkilendikleri görülmüştür. Bu etkileşim doğrudan eczacılık mesleğinin hastalık ve ilaçlarla olan ilişkisinin bir yansıması olduğu kadar, hastaya fiziksel ve psikolojik yakınlığın bir sonucudur. Bu çalışma bu yansımayı ve bunun derecesini göstermek amacıyla yapılmıştır. Ayrıca eczacılık mesleğinin çatı kuruluşlarından olan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sn. A. Semih Güngör'le yapılan yüzyüze görüşmeyle, alanda üstdüzey bir yetkilinin konuyla ilgili görüşlerine yer verilmiştir. Sonuç olarak bu tez psikolojik rahatsızlık durumlarında ilaca başvuran kişilerin eczane ortamı ve eczacı ile iletişimlerin ve bu iletişimleri sonucunda eczacıların toplumsal rollerine ilişkin algılarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
A survey of pharmacists with a 36-item questionnaire was conducted on pharmacists, a branch of the healthcare industry, who conducted studies on patients using psychopharmacological drugs, the closest interaction with the psychology of taking mental health. The results of this survey study were found to be in the light of psychological questions and problems, doctor comments, current issues and disease comments as well as the pharmacological drugs of the patients. In the thesis study, it was seen that psychopharmacological patients received psychological help in addition to the drug counseling they received from the pharmacy. In today's world, progressive psychological disturbances are driving people to seek solutions. Pharmacists and pharmacists make a pace in this quest. The effect and role of pharmacists in this treatment process is very important. Patients using psychopharmacological drugs were found to be involved in sociopsychological interaction and to be influenced by the pharmacist treatment process they saw as neighbors. This interaction is a direct result of physical and psychological closeness to the patient, as it is a reflection of the relationship of the pharmacy profession with the disease and drugs. This study was done to show this reflection and its degree. In addition, the Chairman of the Chamber of Pharmacists of Istanbul, the pharmacy profession, A half-interview with A. Semih Güngör was made on the opinion of a senior official on the field. As a result, this thesis deals with the perceptions of the pharmacists and the pharmacists and the social roles of the pharmacists as a result of these communications in the cases of psychological disorders.