Yalova İli 1 No'lu Merkez Sağlık Ocağı'nda depresyon tanısı ile psikofarmakolojik ajan yazılmış ilaç reçetelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of prescription for psychopharmacological agents in the diagnosis of depression in the Yalova Province Central Health Center No:1
- Tez No: 144434
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ BUMİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Psikofarmakolojik Ajan, Depresyon, Tam, Ek Tam, Sosyal Güvence, Başvuru Şekilleri, Tedavi, Primary Health Care, Psychopharmacologic Agent, Depression, Diagnosis, Additional Diagnosis, Security, Application Types, Treatment
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
-76- 7 ÖZET Bu araştırma, birinci basamakta sağlık hizmeti veren hekimlerin depresyon tanısı koydukları hastaların sosyodemografik özelliklerini, başvuru şekillerini, ek tam özelliklerini, sosyal güvenlik durumlarını ve reçete edilen ilaçların özelliklerim değerlendirmeyi amaçlayan tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır. 2002 yılı ilk üç ayında Yalova ili 1 Nolu Merkez Sağlık Ocağı'nda çalışan hekimler tarafından psikofarmakolojik ajan yazılan 733 hastanın 500'ünü (%68.2) kadınlar, 233'ünü (%31.8) erkekler oluşturmaktadır. İncelenenlerin 88'i (%12) 39 yaş ve altı, 444'ü (%60.6) 40-64, 201'i (%27.4) ise 65 yaş ve üzerindedir. Yaş ortalaması 52.89±15.99, min. 2 max. 97 dir. Depresyon tanısı ile 212'si kadın (%46.3), 75'i erkek (%36.2) toplam 287 (%43.2) hastaya psikofarmakolojik ajan yazılmıştır. Sonuç olarak araştırmada, Depresyon tanısının, kadınlarda anksiyete ve psikoz tanılarına göre erkeklerden daha fazla oranda görüldüğü; 40-64 yaş grubunda %44.3 diğer yaş gruplarına göre daha sık konulduğu, ek tam alma olasılığının kadınlarda erkeklere oranla fazla olduğu (%61.8 vs %47.2); ek tam ve kronik hastalık ek tanısı alma oranlarının yaş ile arttığı; ek tam almada %63.4 ile Rpt'li hastalar ve ek tam almayanlar içerisinde ise yeni hastalar %54.6 ile en yüksek yüzdeye sahip olduğu ve SSRI gibi yeni kuşak psikofarmakolojik ajanların daha sıklıkla yazıldığı saptanmıştır. Bu bulgular ışığında birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemi birkez daha gözlemlenmiş ve bu hizmeti sunan hekimlerin hizmet öncesi ve hizmet sonrası eğitimler, tanı ve tedavi rehberleri gibi çalışmalarla desteklenmesi, birinci basamak sağlık hizmetlerinin hakettiği önemi kazanması, başta önümüzdeki yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olacağı saptanan depresyon olmak üzere tüm ruhsağlığı hastalıkları için koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerindeki etkinliğinin artması gereği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
-77- 8 ABSTRACT This research is a definitive one aiming at evaluating socio-demographic features, admission methods, additional diagnosis features, social security and characteristics of the prescribed medicine for patients who were diagnosed with depression by the physicians working in the Primary Healthcare. Of the patients who were prescribed psycho-pharmacological agents-by the physicians working in the Central Health Center, Number 1, in the province of Yalova in the first quarter of 2002, 500 (%682) of the 733 were female and 233 (%31.8) of them were male. 88 (%12) of the patients studied were 39 years old or below, 444 (% 60.6) were between 40-64, and 201 (%27.4) were 65 years and above. The average age was 52.89 ±15.99, min. 2 max. 97. A total of 287 (%43.2) patients, composed of 212 (%46.3) women and 75 (%36.2) men, were diagnosed with depression and were prescribed psycho- pharmacological agents. As a result, it is identified that the depression diagnosis ratio in women, when compared to anxiety and psychosis, is higher than the ratio in men; that the depression diagnosis is more common in the 40-64 (%44.3) age group; that the possibility of having an additional diagnosis is more common in women than in men (%61.8 vs. % 472); that the rates for additional diagnosis and chronic illness increase with age; that the Rpt patients within“additional diagnosis”category with %63.4 and new patients within“not receiving additional diagnosis”category with %54.6 have the highest percentage, and that the new generation psycho-pharmacological agents such as SSRI are more commonly prescribed. Apart from these findings, the importance of the primary health care was observed once more. It was also found out that it is necessary for the doctors providing this service to be supported with studies such as pre-service and post-service trainings and with diagnosis and treatment guidelines; that the primary level should attain the significance it deserves, as well as the efficiency in the preventive and curative health services for all mental illnesses, including especially the depression, which is proved to be one of the most important health problems of our age.