Örgüt kültürü ve örgütsel sinizm ilişkisi: Sağlık çalışanlarına yönelik bir araştırma
Relationship between organizational culture and organizational cynicism: A research for health professionals
  1. Tez No: 447595
  2. Yazar: DUYGU TOPAL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FUNDA YALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organizational Culture, Cynicism, Organizational Cynicism, Organizational Culture, Cynicism, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu yüksek lisans tezi, örgüt kültürü ve örgütsel sinizm tutumlarının sağlık çalışanları üzerindeki etkisini saptamaya yönelik olarak yapılmıştır. SGK hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerdeki sağlık çalışanlarının örgüt kültürü ve örgütsel sinizm tutumları arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma için gerekli bilgiler yüz yüze anket yöntemi uygulanarak toplanmıştır. Çalışma için gerekli anketler 2016 yılında SGK hastaneleri, üniversite hastaneleri ve özel hastanelerde görevli sağlık çalışanları tarafından doldurulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde örgüt kültürü ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Günümüzde modern yaklaşımlar nedeniyle örgütler sahip oldukları kültürler ile şekillenmektedirler. Örgüt kültürü işletme içerisindeki çalışanların inançlarını, hareket ve tutumlarını etkilemektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise sinizm ve örgütsel sinizm ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. İnsanların yalnız kendi çıkarlarını gözettiğine inanan ve herkesi çıkarcı kabul eden kişilere sinik denmektedir. Sinizm ise insanların sürekli olarak karamsar, kötümser, hayal kırıklığına dayalı yaşam sürdüren ve çıkarcı olma eğilimi olarak tanımlanmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise anket araştırması yapılıp örgüt kültürü ve örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki incelenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted in order to determine the impact on organizational culture and organizational cynicism attitude of health workers. SGK hospitals, university hospitals and the organizational culture of health care workers in private hospitals and has tried to determine whether there is a significant relationship between attitudes of organizational cynicism. To collect the necessary information for the survey method face to face. SGK hospitals in 2016 to study the necessary surveys were filled out by health officials working in university hospitals and private hospitals. Today, modern approaches because organizations tend to shape the culture with which they are. Organizational culture in which employees of the company beliefs, affects movement and attitude. In the second part of the study is made of the literature regarding cynicism and organizational cynicism. Believing that had eyes only their own interests and the people are called to those who cynically manipulative everyone agreed. Cynicism is people constantly moody, pessimistic, is defined as the tendency to sustain life and sordid based disappointed. The survey made in the third part of the study aimed to examine the relationship between organizational culture and organizational cynicism attitudes.