Örgütsel tükenmişliğin iş değiştirme fikri üzerindeki etkileri: Öğretmenler üzerine İstanbul'da bir araştırma
Job burnout organizational change effect on intellectual property: A research on teachers in İstanbul
  1. Tez No: 447596
  2. Yazar: AHMET TURAN ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: TükenmiĢlik, Örgütsel TükenmiĢlik, ĠĢ DeğiĢtirme, Job Change, Organizational Burnout, Burnout
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Toplumsal sistemler içerisinde bireylerin en fazla yer aldığı sistemin başında örgütler gel-mektedir. Bu sistemin alt sistemi olan istihdam edilen personeller ise alt sistemler içinde en kritik ve etkili olan kitle olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü bu örgütler, bütün düzey-lerdeki amaçlarını gerçekleştirmek için personellerinden fayda ve yarar sağlamaktadırlar. Tüm bu durumlar, örgütlerde istihdam edilen personelin, örgütün çıkarları gereği hareket etmesi öğretilmiş ve bu sistemin hedeflerine ulaşabilmesi için çalışan kişilerin bulundukları çalışmanın önemini biliyor olmaları, örgütlerini, mesleklerini kabullenmeleri ve pozitif dü-şünceler içerisinde bulunmaları fazlasıyla önem arz etmektedir. Bu bağlamda örgütlerin iş yapabilme potansiyellerini değiştirebilecek ve en önemli kaynağı olan personellerin hal ve hareketlerine yön verecek önemli ve yeni kavramlardan biri de kişinin tükenmiş hissetmesi olarak belirtilebilir. Araştırmanın amacı çeşitli eğitim kurumlarında istihdam edilen öğret-menlerin tükenmişliklerini ve tükenmişlik seviyelerinin işi bırakma niyetiyle olan bağlantı-sını ortaya çıkartmaktır. Bu sebeple tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti kavramları literatür anlamında detaylıca taranmıştır.
Özet (Çeviri)
In the social system of organizations, people come up to the beginning of the system takes place. The staff employed on the subsystems of this system emerges as the most critical and effective mass of the subsystems. Because these organizations, their staff at all levels to achieve the objectives and the benefits they provide benefits. All of these situations, the personnel employed in organizations, to act in the interests of the organization have been taught and what they are doing people working to achieve the system's goals is to understand the importance, institutions, the fact of the adoption of the work and positive ideas is of extremely important. In this context, to give direction to the behavior of staff and the most important resource that can affect the functioning of the organization and one of the important new concept can also be specified as organizational.