Kamu kurumlarında yaşanan psikolojik yıldırmanın örgütsel bağlılık üzerine etkisi
The effect on organizational commitment of mobbing experienced in public institutions
  1. Tez No: 447594
  2. Yazar: SEVAL KÖŞKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASIM SALDAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma, Örgütsel Bağlılık, Kamu Kurumu, Mobbing, Organizational Commitment, Public Institutions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmamın amacı, kamu kurumlarında psikolojik yıldırmanın varlığını araştırmak ve bireyin/bireylerin örgüte olan bağlılığı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bir kamu kurumu olan vergi dairesinde görev yapmakta olan personellerin örgütsel bağlılık düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca literatürde sıkça vurgu yapılan örgütsel bağlılık türleri (normatif, devam, duygusal bağlılık) açısından da araştırmaya katılanların tutumları ortaya konmuştur. Araştırmanın evreni olarak İstanbul bölgesindeki kamu kuruluşlarından muhtelif vergi daireleridir. Bu kurumlarda çalışan 319 kişi ile anket çalışması yapılmış ve elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmadan derlenen beyanlar faktör analizine tabi tutulmuş ve psikolojik yıldırmaya maruz kalan çalışanlarda bağlılık türleri belirlenmiştir. Psikolojik yıldırma ile bağlılık arasındaki ilişki korelasyon matrisi üzerinden çıkarılmıştır. Üç bağlılık faktörü ile psikolojik yıldırma arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Kişilerin kuruma bağlı kalmasının ve psikolojik yıldırmaya maruz kalmasının demografik özellikler açısından farklılık gösterip göstermediği araştırma kapsamında incelenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, araştırmaya katılan personeller kurumlarına bağlılık göstermektedir. Bu bağlılığın ise ağırlıklı olarak devam bağlılığı yönünde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Psikolojik yıldırma ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı bir ilişki olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the existence of psychological bullying in public institutions and to investigate its effects on the individuals' commitment to the organization it's aimed to detect the organizational commitment levels of the personel working at IRS as a public institution. In addition, the attitudes of the participants in the survey are also stated in terms of organizational commitment types (normative, attendance, emotional depedence) as frequently stressed in the literature. The scope of this survey is the assorted IRS offices in Istanbul. Questionnaires have been filled by 319 individuals working in these offices and the findings were analysed statistically. The factor analysis was done with the compiled statements and in those exposed to psychological bullying, commitment types were identified. The relation between psychological bullying and commitment was extracted on the correlation matrix. It's indicated that there is a link between 3 commitment types and psychological bullying. It's investigated in the framework of the survey whether individuals' commitment to the institution and their being exposed to psychological bullying Show any difference considering the demographic features. The result have shown that the participant personel are showing commitment to their institutions. And it's concluded that this commitment is mostly a type of attendance commitment. So it's figured out that there is a significant relation between psychological bullying and organizational commitment.