Ergenlerde internet bağımlılığının sosyal görünüş kaygısı ve çeşitli değişkenlerle ilişkisinin incelenmesi (İstanbul Yenibosna Çok Programlı Anadolu Lisesi örneği)
Exami̇ng the relati̇onshi̇p between i̇nternet addi̇cti̇on and soci̇al appearance anxi̇ety of adolescence i̇n terms of di̇fferent vari̇ables (i̇stanbul Yeni̇bosna Multi-Program Anatoli̇an Hi̇gh School example)
- Tez No: 447597
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Adolescence, Social Appearance Anxiety, Internet Addiction
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnternet 21. yüz yılın en hızlı ve en kolay iletişim ve bilgiye ulaşma aracıdır. İnternet kullanımı her geçen gün artış göstermektedir. İnsanlar internet aracılığı ile faturalarını ödemekte, bilgiye ulaşmakta, eğlenceli vakit geçirmekte ve alışveriş yapmaktadırlar. İnternetin kullanımı gençler arasında da oldukça yaygındır. Kendilerini internet aracılığı ile daha rahat ifade ettiğini söyleyen gençlerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Özellikle sosyal çevresinde bedensel görünümleriyle ilgili olarak istedikleri imajı kurmada yetersiz olduklarını düşünen ergenler internette daha fazla vakit geçirmektedirler. Sağladığı kolaylıkların yanında internetin aşırı ve kontrolsüz kullanımı internet bağımlılığı kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu tezde ergenlerin sosyal görünüş kaygısı ve internet bağımlılığı ilişkisi çeşitli değişkenlere göre incelenmiştir. Tezin birinci bölümünde ergenlik, beden imgesi, sosyal görünüş kaygısı ve internet bağımlılığı ile ilgili genel bilgiler verilerek kuramsal bir çerçeve çizilmiştir. İkinci bölümde ise lisede öğrenim gören ergenlere uygulanan sosyal görünüş kaygısının internet bağımlılığı üzerindeki etkilerini araştıran anket çalışmasının analiz ve bulguları yer almaktadır. Anahtar Kelimeler : Ergenlik, Sosyal Görünüş Kaygısı, İnternet Bağımlılığı
Özet (Çeviri)
Internet is the fastest and easiest means of communication and access to information in 21. century. Internet usage is continuously increasing every day. People are paying their bills, accessing to information, having fun and shopping via the Internet. Internet usage is also widespread among adolescents. The number of adolescents, who say that they are more comfortable while expressing themselves through the internet, is considerably high. Especially, the adolescents who think that they are insufficient to establish a desired image regarding their physical appearance in their social environment are spending much more time on internet. Beside of the fact that the internet provides convenience, excessive and uncontrolled use of the internet has revealed the concept of internet addiction. In this thesis, the relationship between social appearance anxiety of adolescents and internet addiction has been examined according to various variables. In the first part of the thesis, a theoretical framework has been demonstrated by providing general information about adolescence, body image, social appearance anxiety and the internet addiction. In the second part, there are surveys, which are conducted to adolescents in high school about the effects of the social appearance anxiety on the internet addiction, with their analysis and findings.