Kendilik öyküsü olarak resim''Gökkuşağı Meleği'nin Anatomisi''
Painting as a self-story'Anatomy of the Rainbow's Angel'
  1. Tez No: 447621
  2. Yazar: JALE GÖKÇE
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENİZ AKSOY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Self, self development, research, interpretation, painting
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada,“Gökkuşağı Meleğinin Anatomisi”bir metafor olarak kullanılmaktadır.“Gökkuşağı Meleği”kendilik araştırması yapan sanatçının,“Anatomi”ise bu araştırmanın kendine özgü doğasının metaforudur. Buna göre burada, kendini epistemik, etik ve estetik anlamda geliştirmek için resim yapan ve kendi resimlerini açıklayıp yorumlayan bir sanatçının öyküsü ele alınmaktadır. Çalışmanın amacı, özgün sanat yapıtları ortaya koymak, bu yapıtları incelemek, resim yapma ve inceleme süreçlerinde araştırma ve yorum yöntemlerinin oynadığı rolü vurgulamak ve Gökkuşağı Meleği için sanatsal yaratım ve eleştiriden oluşan bir kendilik geliştirme yöntemi önermektir. Çalışmanın çıkış noktası, resim ve resim incelemesinin birer kendilik pratiği, yani kendini biçimlendirme ve yapılandırma etkinliği olmasıdır. Buna göre çalışma, araştırma ve yorum süreçlerinden oluşan iki evreden meydana gelmektedir: Birinci evre, sözel içerikleri görsel içeriklere dönüştüren resim yapma yani sanatsal yaratım, ikinci evre ise görsel içerikleri sözel içeriklere dönüştüren resim inceleme yani sanat eleştirisidir. Bu iki evre, sanatçı rolünden araştırmacı ve yorumcu rollerine, resim dilinden araştırma ve yorum dillerine geçişleri kapsayan dinamik bir süreç oluşturur. Sanatçının kendi resimleriyle yüzleşmesi, araştırma ve yorum yöntemleri, birincil ve ikincil zihinsel süreçler ile kendilik ve yorum arasında birbirinden esinlenen ve birbirini etkileyen karşılaşmalar yaratır ve kendilik gelişimiyle sonuçlanır Anahtar Sözcükler :Kendilik, kendilik gelişimi, araştırma, yorum, resim
Özet (Çeviri)
“Anatomy of the Rainbow's Angel”in this study has been used as a metaphor.“Rainbow's Angel”is metaphor of artist who self-study and“Anatomy”is metaphor of specific nature of self-study. In this study, it has been described the story of an artist who both paints and criticizes her own paintings to develop herself as epistemic, ethic and aesthetic. The aim of this study is to create original artworks, to investigate them, to stress the playing role of research and interpretation methods in these processes and to propose a method for self-development combining artistic activity and art criticism for Rainbow's Angel. The starting point of the study is that both painting and painting criticism are a self-practice, self-forming and building. The study, based on processes of research and interpretation, represents two stages : The first stage is the painting which converts verbal contents to visual signs, artistic activity. The second stage is the investigation of painting which converts visual signs to verbal text, art criticism. This two stages represent a dynamic process including transitions from the language of painting to the languages of research and interpretation, and from the role of artist to the roles of researcher and interpreter. The artist's encounter with own paintings generates a range of encounter between methods of research and criticism, primary and seconder mental processes, and self and interpretation which were mutually sustaining and inspiring and together results in self-development.