Marksist yabancılaşma kuramının güncelliği sorunsalı
The problematic of Marxist alienation theory's actuality
  1. Tez No: 447652
  2. Yazar: AYŞE EZGİ DAMGACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU TUNÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan doğası, yabancılaşma, meta-fetişizmi, şeyleşme, emek, işçi sınıfı, burjuvazi, kapitalizm, Human nature, alienation, commodity fetishism, reification, labour, working class, bourgeoisie, capitalism
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, Karl Marks'ın siyaset felsefesi yazınına kazandırdığı“yabancılaşma”kavramını irdeleyerek bu kavram üzerinden kapitalizmin insanın nesnelerle ve diğer insanlarla kurduğu ilişkilerini hem Marks'ın döneminde hem de günümüzde hangi boyutlarda biçimlendirdiğini tartışmaktır. Bu amaçla, çalışmanın birinci bölümünde, Marks'ın insan doğası anlayışı üzerine yapılmış tartışmalar verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümündüyse, yabancılaşma kavramı açıklanmış, bu kavramın meta-fetişizmi ve şeyleşmeyle olan bağları sorgulanmıştır. Çalışmanın son bölümünde de yabancılaşmanın modern yansımaları araştırılarak birtakım değişimlerden geçse de kapitalizmin insanları mistifikasyona uğratmaya devam edip etmediği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to argue in which levels capitalism forms the human relations through objects and with other human-beings in both Marx's era and today by examining the notion of alienation that Karl Marx brought in the literature of political philosophy. For this purpose, in the first part of this study, discussions about Marx's conception of human nature are given. In the second part, the notion of alienation is explained and then the connections between this notion with commodity fetishism and reification are examined. In the final part, by inquiring modern reflections, it is argued whether capitalism continues mystification on human beings or not even though capitalism alters a little in itself.