Bilgi yönetim süreci ve etik örgüt kültürünün şirket inovasyonu üzerine etkileri: Ampirik bir çalışma
The effects of knowledge management process and ethical organizational culture on firm innovation: An empirical study
  1. Tez No: 447674
  2. Yazar: UĞUR SIVAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ZAİM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetim Süreci, Etik Örgüt Kültürü, Şirket İnovasyonu, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Knowledge Management, Knowledge Management Process, Ethical Organizational Culture, Firm Innovation, Structural Equation Modelling
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Gelişen dünyada bilginin artan önemi her geçen gün daha fazla hissedilmektedir. Bilgi ve bilginin getirdiği faydaları önceden gören kurumlar, inovasyonel ürün ve hizmetlerin geliştirilmesinde ilk sıraları almışlardır. Son yıllarda araştırma konusu gittikçe artan ve yayılan etik örgüt kültürünün bilgi yönetim sürecini; bilgi yönetim süreciyle birlikte etik örgüt kültürünün de şirket inovasyonunu olumlu yönde etkilediğinin araştırılması bu tez çalışmasının ana konusunu oluşturmuştur. Bilginin kurum içerisinde üretilmesi, tasnifi, paylaşılması, kullanılması, hayata geçirilmesi ve saklanmasının buna uygun bir etik örgüt kültürünün mevcudiyetiyle pozitif yönde etkileneceği, bunların da şirket inovasyonunda olumlu sonuçlar doğuracağı hipotezleri araştırma kapsamında test edilmiştir. Bilgi yönetim sürecinin, etik örgüt kültürü ve şirket inovasyonu arasındaki mediatör ve moderatör etkisi de yine bu çalışma kapsamında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing importance of the knowledge in the developing world has been felt more and more every day. Organizations that foresaw the benefits of knowledge have taken the first place in the development of innovational products and services. In recent years, research on ethical organizational culture is increasingly spreading and becoming very important for corporate enterprises. Investigating the effect of ethical organization culture on knowledge management process and the effects of both ethical organization culture and knowledge management process on firm innovation will be the main subject of this thesis. Therefore, the presence of suitable ethical organization culture will be tested whether it is positively related to creating, sorting, sharing and transferring, using, implementing, and storing of the knowledge in an organization. Mediating and moderating effect of knowledge management process between ethical organization culture and firm innovation will also be investigated within the scope of this research.