Çevrimiçi (Online) alışverişte farklı toplumların riskleri algılamasına dair bir çalışma
A study of percievied risks in online shopping from different societies
- Tez No: 447676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRDAL ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet, e-Ticaret, Çevrimiçi Alışveriş, Alışverişte risk, Internet, e-Business, Online shopping, Risk in shopping
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Geleneksel mağaza alışverişlerinde algılanan risklerin yanında çevrimiçi alışverişte teknolojinin kullanımıyla beraber ortaya çıkan riskler bulunmaktadır. İnternetin yaygınlaşmasıyla beraber e-ticaret hızla gelişmektedir. Bu risklerin azaltılması e-ticaretin daha geniş kitlelere ulaşmasına destek olacaktır. Çevrimiçi alışverişte kişisel bilgilerin ve finansal bilgilerin korunması, satın alınan ürünün düşünülen ihtiyacı karşılaması, ürünü yeterince inceleyebilme, geri iade gibi konular risk olarak algılanabilmektedir. Türkiye ve ABD'de bulunan kullanıcıların algıladıkları riskler bu araştırmada karşılaştırılmıştır. İnternet üzerinden kullanıcılara ulaştırılan anket vasıtasıyla veriler Türkiye ve ABD'deki kullanıcılardan toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda iki ülke arasındaki risk algılarının hangi alanlarda farklılaştıkları, farklılığın demografik değişkenleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are some risks resulting from use of technology in online shopping as well as the risks perceived in traditional store shopping. E-business is growing rapidly with the expansion of the Internet. Reducing those risks would enable e-business to reach the large masses. In online shopping, issues such as the protection of personal and financial information, a purchased product meeting the expectations, examining a product adequately, returning a product are perceived as risks. The risks perceived by Turkish and American users were compared in this study. According to the findings, in what areas the risk perceptions between these two countries differentiate and the demographic variables of difference were found.