Uluslararası ticaret, Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri ve gümrük işlemleri uygulaması
International trade, the relations between Turkey and European union and customs processes applications
  1. Tez No: 447701
  2. Yazar: ZEYNEP ÇOR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT VANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gıda İthalatı, Avrupa Birliği İle İlişkiler, Ortak Tarım Politikası, İthalat Oranı, Gümrük Birliği, Food Import, The Relationships With European Union, The Common Agricultural Policy, Import Proportion, Customs Union
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dış ticaret ; ülkelerin üretmeleri ile bu üretimi yurtdışına pazarlaması ve bu hacmi arttırıcı faaliyetlerde bulunmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Dış ekonomi politikası olarak da ülkeler kendi kendine yeterlilik, ekonomik korunma, ihracatı teşvikleme, ödeme bilançosunda denge gibi kalkınma projeleri üretir iken kendisini uluslararası arena da koruyabilmek içinde ithal girdiler de de kota veya ithalat vergisi kavramlarını uygulamaktadır. Gümrükler; bir malın serbest dolaşıma girmeden önceki son kapısıdır ve ürünün tarifesinde ve içeriğinde uygunluk sağlandıktan sonra vergilerinin ve diğer masraflarının ( ardiye, iç taşıma vs) ödendikten sonra sınırı geçtiği yerlerdir. Tarife , ödenecek vergi tutarının ürünün geldiği ülke bazında belirlenmesidir. Her zaman gıda ve tarım ürünleri ülkeler için en kritik ve en önemli alan olmuştur. Çünkü her ülke kendi halkının sağlığını korumak zorundadır. Bu tez de ise özellikle dört ürünün gıda ve bir ürünün gıda ile temas eden malzeme olarak seçilmesinin nedenidir.Bunların yanında Türkiye ve Avrupa Birliği'nin karşılıklı olarak birbirleriyle yaptıkları dış ticaret istatistikleri incelenmiş, bu karşılaştırma Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne toplam gıda ürünleri açısından da ele alınmıştır. Çalışma daha da daraltılmış ve ilgili tarifelerin toplam ithalatı ile ilişkisi ve yüzdelik gelişimleri ele alınmıştır. Türkiye'nin Gümrük Birliği'ne üye olmasına karşın Türkiye'nin Avrupa Birliği uyum sürecinde bu alandaki gelişimi ve Ortak Tarım Politikasındaki uyumunu ve etkileri üzerinde durulmuştur. Sonrasında ise ilgili beş adet fasılın Türkiye 'de ki ithalatı ve Avrupa Birliği'nden seçilen beş farklı ülkeye ithalatı karşılaştırılmıştır. Beş farklı ülke ile beş farklı ürünün ilgili ülkelerde ki istatistikleri çalışmanın sonunda yorumlanmıştır. Bu çalışmanın Avrupa Birliği ile olan ilişkilerimiz de Türkiye'nin nasıl etkilendiğine dair sonuçları bulmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Foreign trade is a factor which plays an important role for countries to produce and commercialize this production to abroad and function to raise the mass. While as a foreign economy policy countries produce development projects like self-sufficiency, economic protection, to encourage export, balance on payments; to protect themselves in international arena, countries put into practice quota and import tax terms in import input. Customs are the last door of goods before it comes into free circulation and where it cross borders after corralate between its tariff and content, and its taxes and other expenses ( warehouse, domestic transportation) are paid off. Tariff is determined of tax amount paid on the basis of the country which the product comes from. Food and agricultural products are always be most critical and important field for countries, because each country has to protect its public health. In this thesis; this is the reason why especially four products are chosen as food and one is chosen related to food. Besides, foreign trade between Turkey and EU is analyzed, this compare is handled in terms of total export food amount from Turkey to EU. The study gets narrower and the relationship between interested tariffs and total export and their percentage development is handled. Although Turkey is the member of Customs Unions, Turkey's development in this field in EU accession period and consistency and effect on Common Agricultural Policy is dealt with. Afterwards, import in Turkey and in five different counties chosen by EU of five interested sections are compared. Statistics of five countries and five products in related countries are interpreted at the end of the study. It's possible to find the results in this study how Turkey is effected from our relationship with EU.