6.sınıf öğrencilerinin öz-düzenleyici öğrenme stratejileri ile ingilizceye yönelik tutum ve başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between self-regulated learning strategies and attitudes of sixth graders towards english and their english achivement
- Tez No: 447710
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ OCAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-düzenleyici Öğrenme, Öğrenme Stratejileri, Tutum, Akademik BaĢarı, Self-regulated Learning, Learning Strategies, Attitude, Academic Achievement
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı, altıncı sınıf öğrencilerinin öz-düzenleyici öğrenme stratejileri ile İngilizce dersine yönelik tutum ve başarıları arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmanın örneklemini Afyonkarahisar'da farklı okullarda öğrenim görmekte olan 318 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için, frekans, yüzde, standart sapma, ortalama, bağımsız örneklemler t-testi, pearson moment çarpım korelasyonu, tek yönlü ve iki yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğrencilerin öz-düzenleyici öğrenme stratejileri arasında cinsiyet açısından anlamlı bir fark vardır. Öğrencilerin İngilizce dersi başarıları ile öz-düzenleyici öğrenme stratejileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumları ile öz-düzenleyici öğrenme stratejileri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Öğrencilerin tutum düzeyi açısından öz-düzenleyici öğrenme stratejileri arasında anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
Aim of the current study is to examine the relationships between sixth graders' self-regulated learning strategies and their attitudes towards English and their achievement in this course. 318 students from different schools in Afyonkarahisar, Turkey attended this study as sample group. Frequencies, percentage, mean, standard deviation, t-test, Pearson moment correlations, one-way ANOVA and two-way ANOVA tests were used to analyze the data. According to the findings, there is a significant difference between self-regulated learning strategies in terms of gender. A positive and significant relationship between self-regulated learning strategies and their English achievement is found in the study. A positive and significant relationship is also found between their attitudes towards English and self-regulated learning strategies. In terms of their English attitudes, there is a significant difference among their self-regulated learning strategies.