The effect of self regulated instructional design in mathematics on self regulation strategies, motivational beliefs and problem solving of the 6th grade students
Matematikte öz düzenlemeli öğrenme öğretim tasarımının 6. sınıf öğrencilerinin öz düzenleme stratejileri, motivasyonel inançları ve problem çözme üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 931476
  2. Yazar: BÜŞRA BETÜL ALTUNBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme stratejileri, motivasyonel inançlar, problem çözme, Self regulation strategies, motivational beliefs, problem solving
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özdüzenlemeli öğretim tasarımının altıncı sınıf öğrencilerinin problem çözme becerilerine, özdüzenleme stratejilerine ve motivasyonel inançlarına etkisini incelemektir. Bu araştırmanın yöntemi ön test- son test gruplu yarı deneysel desendir. Çalışma grubu, 2021-2022 eğitim öğretim yılı İstanbul ili Maltepe bölgesinde ortaokul altıncı sınıfında öğrenim gören 73 öğrenciden oluşmaktadır. Deney grubunda (n=37), araştırmacı tarafından pilot uygulaması yapılarak geliştirilen özdüzenleme öğretim tasarımı, kontrol grubunda (n=36) ise geleneksel öğretim yöntemleri 8 hafta süresince uygulanmıştır. Araştırmanın verilerini, araştırmacı tarafından geliştirilen problem çözme testi ve Pintrich ve De Groot (1990) tarafından geliştirilen Üredi (2005) tarafından türkçeye çevrilen öğrenmeye ilişkin motivasyonel stratejiler ölçeği oluşturmuştur. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler, bağımlı örneklem t-testi, bağımsız gruplar t-testi ve kovaryans analizi kullanılmıştır. Verilerin analiz edilmesi ile elde edilen sonuçlarda, deney grubundaki öğrencilerin öz düzenlemeli öğretim tasarımı uygulaması sonrasında problem çözme testinden edindikleri puanlar hem de öğrenmeye ilişkin motivasyonel stratejiler testinden edindikleri puanlarda artış olduğu görülmüştür. Aynı zamanda bu artışın kontrol grubuna oranla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, öz düzenlemeli öğretim tasarımının öğrencilerin problem çözme performanslarını, öz düzenleme stratejilerini ve motivasyonel inançlarını olumlu şekilde etkilediğini göstermiştir. Matematik öğretimi bağlamında öz-düzenleyici öğrenmeyi teşvik etmeyi amaçlayan matematik etkinlikleri nitelikli uzmanlar tarafından geliştirilmeli ve akademik literatürde sistematik olarak belgelenmelidir. Ustalıkla tasarlanmış etkinlikler, öğrencilerin kişisel hedefler belirlemelerine ve bu hedeflere ulaşmadaki ilerlemelerini değerlendirmelerine olanak tanıyan çerçeveler dahil edilerek bu yetkinliklerin gelişimini teşvik edecek şekilde uyarlanabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effect of self-regulated instructional design on sixth grade students' problem solving skills, self-regulation strategies and motivational beliefs. The method of this research is a quasi-experimental design with pretest-posttest groups. The study group consists of 73 students studying in the sixth grade of secondary school in the Maltepe region of Istanbul in the 2021-2022 academic year. In the experimental group (n = 37), the self regulated instructional design developed by the researcher through pilot application was applied, and in the control group (n = 36), traditional teaching methods were applied for 8 weeks. The data gathered with problem solving test developed by the researcher and the motivational strategies for learning questionnaire developed by Pintrich and De Groot (1990) and translated into Turkish by Üredi (2005). Descriptive Statistics, Paired sample t-test, Independent sample t-test and analysis of covariance were used in the analysis of the data. In the results obtained by analysing the data, it was seen that the scores obtained by the students in the experimental group from the problem solving test and the scores obtained from the motivational strategies for learning questionnaire increased after the self-regulated instructional design application. At the same time, it was observed that this increase was higher than the control group. The results showed that self-regulated instructional design positively affected students' problem solving performances, self-regulation strategies and motivational beliefs. Mathematics activities aimed at fostering self-regulated learning in the context of mathematics instruction should be developed by qualified professionals and systematically documented in academic literature. Activities that are expertly designed can be adapted to promote the development of these competencies by incorporating frameworks that enable learners to set personal objectives and assess their progress in achieving them.