Öz-düzenleyici öğrenme stratejileri öğretim program tasarısının hazırlanması uygulanması ve etkisinin değerlendirilmesi
Development and evaluation of self-regulated learning strategies curriculum and investigation its effect
  1. Tez No: 867176
  2. Yazar: ZEYNEP GÖKTEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRBÜZ OCAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-düzenleyici öğrenme, problem çözme becerisi, program geliştirme, ortaokul öğrencileri, Self-regulated learning, problem solving skills, program development, secondary school students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 440
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul 6. sınıf ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik özdüzenleyici öğrenme stratejileri öğretim programının tasarlanması, uygulanması ve etkililiğinin değerlendirilmesidir. Çalışma karma yöntem çeşitlerinden açımlayıcı desene göre tasarlanmıştır. Çalışmanın araştırma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar Kocatepe Ortaokulunda öğrenimlerine devam eden altıncı ve yedinci sınıf öğrenci grubu oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri“Öz-düzenleyici Öğrenme Stratejileri Ölçeği”ve“Problem Çözme Envanteri”ile elde edilirken, araştırmanın nitel verileri“Öğrenci Günlüğü, Araştırmacı Günlüğü ve Kazanım Özdeğerlendirme Formu”ile elde edilmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri ve alanyazına dayalı olarak ihtiyaçlar belirlenmiş ve program tasarısı hazırlanmıştır. İkinci aşamada, hazırlanan program tasarısının pilot uygulamaları eylem araştırmasına dayalı olarak yürütülmüştür. Üçüncü aşamada, programın öğrencilerin öz-düzenleyici öğrenme ve problem çözme becerileri üzerindeki etkililiğini belirlemek amacıyla ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada verilerin normal bir dağılım gösterdiği durumlarda, aynı örneklem grubu üzerinde puan ortalamalarını karşılaştırmak için bağımlı gruplar t-testi yapılmıştır. Öğrenci günlüklerinden elde edilen bulgular, içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Problem Çözmede Kendine Güven alt boyutunda Kontrol Grubu I öğrencilerinin son-test puan ortalaması ile Deney Grubu I öğrencilerinin son-test puan ortalamaları arasında Deney Grubu lehine anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Buna karşın Kontrol Grubu II ve Deney Grubu II öğrencilerinin problem çözme becerisi son-test puan ortalamaları arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Deney I ve Kontrol I grubu öğrencilerinin öz düzenleyici öğrenme stratejileri ölçeğinden elde ettikleri son test puanları arasında Deney I grubu lehine; Deney II ve Kontrol II grubu öğrencileri arasında da Deney II grubu son-test puanları lehine anlamlı farklar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design and implement a self-regulated learning strategies curriculum for 6th and 7th grade primary school students and examine its effectiveness. The study was designed according to an exploratory design, one of the mixed method types. The research group of the study consists of the sixth and seventh grade students who continue their education at Afyonkarahisar Kocatepe Secondary School in the 2022-2023 academic year. While the quantitative data of the research were obtained with the“Self-Regulatory Learning Strategies Scale”and the“Problem Solving Inventory”, the qualitative data of the research were obtained with the“Student Journal, Researcher Journal”and“Learning Outcome Self-Evaluation Form”. Within the scope of the study, needs were determined, and a curriculum design was prepared based on teacher opinions, student opinions and literature. In the second stage, pilot applications of the prepared draft curriculum were carried out based on action research. In the third stage, a pretest-posttest control group quasi-experimental design was used to determine the effectiveness of the program on students' self-regulated learning and problem-solving skills. In cases where the data showed a normal distribution in the study, dependent groups t-test was performed to compare the mean scores on the same sample group. Findings obtained from student journals were examined using the content analysis method. As a result of the research, it was determined that there was a significant difference in favor of the Experimental Group between the post-test mean scores of Control Group I students and the post-test mean scores of Experimental Group I students in the Self-Confidence in Problem Solving sub-dimension. On the other hand, it was determined that there was no significant difference between the problem-solving skill post-test mean scores of Control Group II and Experimental Group II students. Among the post-test scores obtained by the Experimental I and Control I group students from the self-regulated learning strategies scale, there was significant difference in favor of the Experimental I group; significant differences were also obtained between the students of the Experiment II and Control II groups in favor of the post-test scores of the Experiment II group.