Asker Mecmuası üzerine bir inceleme
A study on the Soldier Journal
- Tez No: 447725
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YARAMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asker Mecmuası, II. Meşrutiyet, II. Abdülhamid, İttihat ve Terakki, Soldier Journal, The Second Constitutionalism, II. Abdülhamid, The Committee of Union and Progress
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Asker Mecmuası, II. Meşrutiyet'in ilânından hemen sonra İstanbul'da yayımlanmaya başlamıştır. Mecmua, İttihat ve Terakki Cemiyeti yanlı ve II. Abdülhamit karşıtlığı üzerine bir yayın politikası takip etmiştir. Mecmua da çıkan yazılarda ülkenin içine düştüğü felaket ve buhranların en baştaki sorumlusu olarak II. Abdülhamid gösterilmektedir. Mecmua da esas itibarıyla ülkenin askeri ve siyasi durumuna ilişkin yazılara yer verilmiştir. Askeri konular içinde askeri düzenlemeler, gelişmeler ve teknolojik yenilikler ile 1897 Osmanlı-Yunan harbi gibi yakın dönemde cereyan etmiş harplere ilişkin yazılar ve değerlendirmeler bulunmaktadır. Yazılarda ülke yönetimine ilişkin siyasi içerikli değerlendirmeler bulunmaktadır. Mecmua da zaman zaman Von der Goltz gibi yabancı subayların yazılarına yer verilmiştir. Asker Mecmuası bir sene boyunca ayda iki kere yayınlanmış olup, toplam yirmi dört sayıdan oluşmaktadır. Bu çalışmada, Asker Mecmuasında çıkan yazılar tarih metodolojisine uygun bilimsel bir yöntemle incelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Soldier Journal started to be published just after the declaration of the Second Constitutional Monarchy in İstanbul. The publication policies of journal were in favour of community of union and progress and were opposed to Abdülhamid II. It was stated in the articles of the journal that Abdülhamid II was blamed for disasters and crises which Ottoman Empire faced with. The articles in journal was mainly concentrated on military and political issues of the Empire. In the military issues, military organizing developments, technological changes, articles and evaluations about wars accurring in recent period such as Ottoman-Greek war in 1897 were included. In some parts of the journal, the articles of foreign officers like Von der Goltz were involved. The Military Journal was published twice a month in a whole year and it is composed of twenty-four volumes. In this study, the articles published in the Military Journal have been examined and evaluated in accordance with methodology of history and in a scientific way.