Türk vergi sisteminde ücretlerin kaynakta kesinti yöntemi ile vergilendirilmesinin değerlendirilmesi
Analyzing the practice of taxation of the wages by the witholding at source method in Turkish tax system
  1. Tez No: 447751
  2. Yazar: ÖZDEN ŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS DEMİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Ücretlerin Vergilendirilmesi, Gerçek Usul, Kaynakta Kesinti, Beyanname Yöntemi, Taxation on wages, Actual Procedure, Withholding at the Source, Declaration Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Çalışan, işveren ve devlet açısından ekonomik, sosyal, siyasi, mali boyutları olan ücretin dünyada olduğu gibi ülkemizde de vergilendirilmesi gelir vergisi kapsamında kaynakta kesinti yöntemine dayanmaktadır. Çalışmada vergiye tabi ücretin tespiti, vergilendirme yöntemleri, benimsenen vergi sistemindeki vergilendirme araçları ile çalışanlara yönelik sosyal içerikli transferlere ilişkin ülkemizde ve OECD ülkelerinde yapılan uygulamalar incelenmiştir. Ücretlerin vergilendirilmesinde kaynakta kesintiyi vergilendirme yöntemine dönüştüren ülkeler ile beyana tabi tutan ülkelerin, vergilemede mali güç, genellik, eşitlik, vergi adaletini gerçekleştirme bakımından yöntemsel farklılıklarının önemli olmadığı görülmüştür. Ülkemizde gerçek usulde tespit edilmekle birlikte kaynakta vergilendirilen ücretlerin diğer gelir unsurlarına göre vergi kolaylıklarından yararlanma imkanının sınırlı olması nedeniyle dikey vergi adaletinin, beyana tabi ücretlilerin brüt ücretlerinden indirilmesine izin verilen gider unsurlarının kaynakta vergilendirilen ücretlilere tanınmaması nedeniyle de yatay vergi adaletinin gerçekleştirilmesi mümkün olmamaktadır. Artan oranlı tarife, asgari geçim indirimi ve engellilik indirimi yönünden beyan yöntemiyle aynı özellikleri taşıyan kaynakta vergilendirilen ücretlerin yıllık beyana tabi tutulması yanında indirim konusu yapılabilecek unsurların kapsamının genişletilmesi halinde gerçek usulün koşullarının sağlanarak vergilemede genellik, mali güç, yatay vergi adaleti ve eşitlik ilkelerinin eş zamanlı gerçekleştirilmesi mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the income tax; the taxation of the wages, which have economical, social and financial aspects in terms of the wage workers, employers and the state, is based on the method of withholding at the source in our country just like the rest of the world. In this hereby study, the determination of the taxable wage, the taxation methods, the taxation instruments within the adopted tax system and the implementations that are exercised in our country as well as in OECD countries regarding the social transfers, were analyzed. It was revealed that the methodological differences between the countries that adopted the withholding at the source method and the countries that adopted the declaration based taxation in relation to taxation of the wages are not significant in terms of the financial power, universality, equality and ensuring the tax equity in taxation. Although the taxable wages are determined by the actual value in our country, the vertical tax equity is not realized due to the fact that the possibility of the wages, taxed at source benefiting from the tax incentives is limited compared to the other elements of taxing as the horizontal equity is also not attained due to the fact the cost elements that are allowed to be deducted from the gross wages by the declaration based tax workers, are not allowed to be benefited by the wage workers, taxed at source. In addition to subjecting the graduating rates, subsistence allowance and the wages, taxed at source, which have the same characteristics with the declaration method in terms of the disability allowance to the annual declarations, expanding the elements that can be subjected to the deductions may ensure the realization of actual procedure and thus would simultaneously make the principles of universality in taxing, financial power, horizontal tax equity and equality possible.