TRA2 Bölgesi açısından bölgesel/yerel kalkınma: Mevcut durum analizi, sorunlar ve çözüm için öneriler
Local/regional development in TRA2 Region: Analysis of current situation, problems and suggestions for solution
  1. Tez No: 447750
  2. Yazar: FEYAZ ÖZGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Eski Bölgeselleşme, Yeni Bölgeselleşme, TRA2 Bölgesi, Üretici Köy Kooperatif Birlikleri, Regional Development, Old Regionalism, New Regionalism, TRA2 Region, The Union of Cooperative Village Producers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Kalkınma, sadece ekonomik büyümeyi içermeyip bireyin ve toplumun sosyal alanlarında yaşam standartlarının yükseltilmesi olgusunu da ihtiva eder. Bir ülkenin kalkınmışlık seviyesini anlamanın en pratik yolu, o ülke insanlarının gelir düzeyi, yönetim biçimi ve sosyal yaşam kalitesinin gözlenmesinden geçmektedir. Bölgesel kalkınma kavramı, İkinci Dünya Savaşı sonrasından 1980'e kadar olan süreç içinde, dünya ekonomisinden kopma ve genellikle tek bir bölgesel gruba üye olma yönünde gelişme göstermiş ve bu dönem“Eski Bölgeselleşme”olarak adlandırılmıştır. 1980'lerin sonundan itibaren ise dünya ekonomisi ile entegrasyon ve birden fazla bölgesel gruba üye olmanın yanı sıra kalkınmanın yerelden başlaması gerektiği anlayışı hakimiyet kazanmıştır. Günümüzde ise bu kavram“Yeni Bölgeselleşme”paradigması olarak uygulanagelmektedir. Gelişmiş ülkelerde bölgesel kalkınma, ulusal kalkınmaya ivme kazandıran itici bir güç olmuştur. Bu bağlamda gelişmiş kapitalist ülkelerde olduğu gibi kalkınmanın gelişmekte olan ve azgelişmiş ülkelerde de yerelden başlaması önem arz etmektedir. Geleneksel Kalkınma Politikaları, kalkınmanın fiziki sermaye birikimi ile olabileceği üzerine odaklanmıştır. Yeni Kalkınma Politikaları ise, kalkınmanın sadece fiziki sermaye birikimine değil aynı zamanda beşeri sermaye birikimine de dayalı olduğunu ortaya koymaktadır. Sosyal sermaye kavramının tanımlanmasıyla, bölgesel kalkınmanın bir kurumsal kapasite sorunu olduğu ortaya konulmuştur. Rekabet üzerine kurulu küresel ekonomik düzen bölgesel kırılganlıkları artırmıştır. Son dönemde yaşanan ekonomik krizlerin yarattığı sorunlar tüm yerel ekonomileri etkilemiştir. İşsizlik oranlarındaki artış, gelir dağılımındaki bozulmalar eşitsizlikleri artırıcı bir etki yapmaktadır. İncelemekte olduğumuz TRA2 Bölgesi'nin (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars), gelişmişlik yönüyle bakıldığında bahsettiğimiz olumsuzlukları fazlasıyla içerdiği görülmektedir. Bu sebeple, karşılaşılan olumsuzlukları, potansiyelleri ve darboğazları ortaya koyan bir envanter çalışması yapılması gerekliliği hasıl olmaktadır. Kırsal sanayi ve tarıma dayalı sanayiye katkıda bulunması hedeflenen, bölgenin kalkınmasını amaçlayan bu çalışmanın ana temeli“Üretici Köy Kooperatif Birlikleri”olacaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of development does not only refer to economic growth but also to increase the living standards of an individual or a society in different social spheres. The most appropriate or practical way of understanding the development level of a country is to scrutinize the level of income of the citizens, the regime of that particular country and to evaluate the quality of life. Within the period, from post Second World War era to 1980s, the notion of regional development was taken as rupturing from the world economy and being member of a single regional group. This very process was defined as“Old Regionalism.”Since the late 1980s, along with the understanding of integration with the world economy and being a member of more than one group, the idea that the development ought to orginate in local areas, has gained significance. At the present time, this very perspective has been practiced as“New Regionalism”paradigm. In developed countries, the regional development has been a driving force for the national development. In this very context, as in Capitalist Societies, it is important that development ought to take its source from the local in both developing or under-developed countries. The traditional development policies are focused on the idea that development depends on the accumulation of physical capital. On the other hand, New Development Policies prove that development depends not only on the accumulation of physical capital but also on the accumulation of humane capital. It is also asserted that in the process of defining the notion of social capital, the local development is an institutional problem. The global economic pattern which is based upon the principle of competition has increased local fragilities. The recent economic crisis and the problems which they created, have affected all of the local economies. The increase in the rate of unemployment, the corruption in the distribution of income creates inequalities. The TRA2 Region (Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars) which is analyzed in this study, perfectly exemplifies the disadvantages mentioned above when it is evaluated in terms of its developmental level. For this very reason, it is necessary to make a comphrensive study revealing the disadventages that are handled and bottlenecks and the potentials of the region. The basis of this study, which aims local development and to improve the industry of the region which will depend on agriculture, will be The Union of Cooperative Village Producers.