Ebeveyn evlilik çatışma çözüm stilleri, ergenin duygu düzenlemesi ve ergen çatışma çözme davranışları arasındaki ilişkiler
The relations between parental marital conflict resolution styles, adolescent emotion regulation and adolescent conflict resolution behaviors
  1. Tez No: 447752
  2. Yazar: TUĞBA ÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL MAMATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Evlilik Çatışması, Ebeveyn Evlilik Çatışma Çözüm Stilleri, Ergen Çatışma Çözme Davranışları, Duygu Düzenleme, Conflict, Marital Conflict, Parental Marital Conflict Resolution Styles, Adolescent Conflict Resolution Behaviors, Emotion Regulation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada 11-14 yaş grubu ergenlerin ebeveynlerinin evlilik çatışma çözüm stilleri, ergenin duygu düzenlemesi ve ergen çatışma çözme davranışları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Ek olarak araştırmada ebeveyn evlilik çatışma çözüm stilleri ile ergen çatışma çözme davranışları arasındaki ilişkide ergenin duygu düzenlemesinin aracı rolü test edilmiştir. Araştırmanın örneklemi, milli eğitime bağlı ortaokullarda öğrenim gören, yaşları 11 ile 14 arasında değişen 186 öğrenci ve bu öğrencilerin anne ve babalarından oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları ebeveynler için,“Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği”ve ergenler için“Çatışma Çözme Davranışlarını Belirleme Ölçeği”ve“Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği”dir. Araştırma sonuçları, ebeveyn evlilik çatışma çözüm stilleri, ergen duygu düzenleme ve çatışma çözme davranışlarının bazı alt boyutları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir. Annenin olumlu çatışma çözüm stili, ergenin problem çözme davranışı ile ilişkili bulunurken; annenin olumsuz çatışma çözüm stili ise, ergenin saldırganlık davranışıyla ilişkili bulunmuştur. Aynı zamanda babanın boyun eğme çatışma çözüm stilinin de, ergenin saldırganlık davranışıyla ilişki olduğu görülmüştür. Öte yandan araştırmada annenin olumsuz çatışma çözüm stili ile ergenin saldırganlık davranışı arasındaki ilişkide içsel işlevsel ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenlemenin aracılık etkisinin olduğu bulunmuştur. Babanın boyun eğme çözüm stili ile ergenin saldırganlık davranışı arasındaki ilişkide ise içsel işlevsel olmayan duygu düzenlemenin kısmi aracılık etkisi görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, relations between parental marital conflict resolution styles, emotion regulation and conflict resolution behaviours of adolescents aged 11to14 were examined. Additionally, in the study was suggested the adolescent's emotion regulation would have a mediating role between parental marital conflict resolution styles and adolescent conflict resolution behaviours. The sample of study consists of 186 state secondary school students aged 11 to14 and their parents. In the study for parents,“Conflict Resolution Styles Scale”, and for adolescents,“Determining the Conflict Resolution Behaviour Scale”and“Emotion Regulation Scale for Adolescents”are used in order to assess parental conflict resolution styles, emotion regulation and conflict resolution behaviours of adolescents. The findings show meaningful relations among some sub-dimensions of parental marital conflict resolution styles, emotion regulation and conflict resolution behaviours of adolescents. Negative conflict resolution style of the mother is associated with aggressive behaviours in adolescents while positive conflict resolution style of the mother is related to adolescent's problem-solving behaviour. At the same time, the father's subordination conflict resolution style has been shown to be associated with adolescent aggression. On the other hand, the internal functional emotion regulation and the external dysfunctional emotion regulation were found to have mediation effect on the relation between negative conflict resolution style of the mother and aggressive behaviours in adolescents. Likewise, it was shown that the internal dysfunctional emotion regulation has a partial mediation effect on the relation between the father's subordination conflict resolution style and aggressive behaviours in adolescents. The findings of the research were discussed in the framework of relevant literature.