Erken kapama opsiyonlu forward sözleşmeler: İşletmelerde kullanımına dair bir örnek olay
Rollback forward contracts: A case study application in companies
- Tez No: 447753
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEZİYET SEMA ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Risk, FinansalTürevler, Riskten Korunma, Erken Kapama Opsiyonlu Forward Sözleşmeler, Financial Risk, Financial Derivatives, Hedging, Rollback Forward Contracts
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Finansal türev araçlardan forward sözleşmelerin bir alt türevi olan erken kapama opsiyonlu forward sözleşmelerin kullanımına imkân sağlayan bir işletme altyapısının oluşturulması süreci bu tez çalışmasında iki işletme örneği üzerinden anlatılmıştır. Bununla birlikte erken kapama opsiyonlu forward sözleşmelerin erken kapatılması sebebiyle açığa çıkan kur farkı gelir/gideri ile işletmelerin vergi öncesi kâr/zarar rakamları arasında nedensel bir ilişkinin mevcudiyeti, gerçekleştirilen Granger Nedensellik testleri ile araştırılmıştır. Araştırmaya konu olan işletmeler Türkiye'de otomotiv sektöründe faaliyet gösteren yabancı sermayeli iki gerçek şirket olup, analizler sonucunda, sadece araştırma kapsamına alınan ikinci işletmede, forward sözleşmelerin erken kapatılması durumunda hesaplanan kur farkları ile fiili vergi öncesi kâr/zarar rakamları arasında nedensel bir ilişkinin varlığı tespit edilmiş; diğer seriler arasında nedensellik ilişkisi saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
The study intends to detail the infrastructure of a hedging strategy for f/x management via the actual practise of rollback forward contracts -as being a subderivative of forward contracts- upon two real sector companies, while simultaneously analysing the causality of the f/x gain/loss of actually practiced rollback forward contracts and the actual pretax profit/loss of the companies. The sample companies are foreign capital real sector companies operating in automotive business in Turkey. As a result of the analysis, to be true only for the second sample company, a causality relationship bw. the f/x gain/loss when forward contracts were rolled back and the pretax profit was determined, while lacking of causality relationship for all the rest of the series.