Ebeveynliğe geçiş döneminin çeşitli doğum öncesi ve doğum sonrası etkenler açısından incelenmesi
The investigation of transition to parenthood in terms of several pre-partum and post-partum factors
- Tez No: 214122
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ESRA İŞMEN GAZİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ebeveynliğe Geçiş, Ebeveyn Öz Yeterliği, Doğum Sonrası Depresyon, Evlilik Uyumu, Evlilikte Problem Çözme, Sosyal Destek, Transition to parenthood, parental self-efficacy, post-partum depression, marital adjustment, problem solving in marriage, social support
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Araştırma, çeşitli doğumöncesi ve doğumsonrası etkenlerin ebeveynliğe geçiş döneminde bulunan anne-babaların ebeveyn öz yeterlik algıları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, anne ve babalara evlilik ilişkisinden alınan doyum düzeyi ve genel evlilik niteliğini ölçmeyi amaçlayan ?Evlilikte Uyum Ölçeği?, eş ilişkisinde algılanan sosyal desteği ölçmek için ?İlişki Niteliği Ölçeği?, evli bireylerin ilişkilerinde karşılaştıkları problemleri nasıl çözümledikleri ve algıladıkları evlilik problemlerini çözme becerileri ?Evlilikte Problem Çözme Ölçeği?, kadınlarda doğum sonrası depresyonu belirlemek için ?Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği?, yeni annebabaların ebeveyn rolündeki yetkinlikleriyle ilgili kişisel yargılarını belirlemeyi amaçlayan araştırmacı tarafından geliştirilmiş ?Ebeveyn Öz Yeterlik Ölçeği? ve bireyler hakkında demografik bilgilere ulaşmak için ?Kişisel Bilgi Formu? veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili, Şişli ilçesi sınırlarında yaşayan, 3-6 aylık bebekleri olan ve ilk bebeklerine sahip olmuş 140 kadın ve 111 erkek olmak üzere toplam 251 evli anne-baba oluşturmuştur. Elde edilen veriler SPSS 11.5 paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada verilerin çözümü ve yorumu için, Pearson Çarpım Moment Korelasyon katsayıları, T testi, çift boyutlu çift yönlü Varyans Analizi ve Basamaklı Regresyon teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda erkeklerde evlilik uyumunun, kadınlarda ise doğum sonrası depresyonun, yaşın ve ilişkideki derinliğin ebeveyn öz yeterliğini yordayıcı anlamlı birer değişken olduğu görülmüştür. Eş ilişkisinde yaşanan çatışma, evlilik uyumu ve ebeveyn öz yeterliğinin kadınların doğum sonrası dönemde yaşadıkları depresyonu yordamada katkılarının olduğu belirlenmiştir. Cinsiyetin araştırmada yer alan çeşitli değişkenler üzerinde etkisi bulunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The current study was conducted to investigate the effects of several pre-partum and post-partum factors on the parental self-efficacy perceptions of the married parents during transition to parenthood. In this research, ?Marital Adjustment Test? to evaluate the satisfaction level of marriage relationship and the general quality of marriage, ?Quality of Relationship Inventory? to assess the perceived social support, ?Marital Problem Solving Scale? to evaluate how the married individuals solve the problems they encounter in their marriage relationship and the perceived problem solving skill levels, ?Edinburgh Postnatal Depression Scale? to determine the post-partum depression levels of mothers, ?Parental Self-Efficacy Scale? which is developed by the researcher to evaluate the personal perceptions of the new parents on their competence levels of being in a parent role, and ?Personal Information Form? to gather demographic information are the assessment tools to collect data from the participants. The sample of the study included 140 female, 111 male married parents (in total 251) living in Istanbul, Şişli district who had their first child and their babies were 3-6 months old during the data collection phase. The data was analyzed by the SPSS 11.5.The statistical procedures applied to the data involve Pearson?s Product-Moment Correlation Coefficient, T-test, Two-way ANOVA and Stepwise Regression Analyses. According to the results of the current study, for males marital adjustment, for females post-partum depression levels, age and depth of the relationship are found to be significantly predicting the parental self-efficacy. Additionally, conflict in couple relationship, marital adjustment and parental self-efficacy are found to be effective on predicting the level of post-partum depression. The gender variable is concluded to be effective on several variables of the study.