Kadının namusu algısı, işyeri saldırganlığı ve işyerinde kadına yönelik ayrımcılık arasındaki ilişkiler
Relations between perception of women's honor, workplace aggression and discrimination against women at the workplace
  1. Tez No: 447779
  2. Yazar: DUYGU UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL MAMATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Namus, Namus kültürü, İşyeri Saldırganlığı, İşyerinde Kadına Yönelik Ayrımcılık, Women, Honor, Honor Culture, Workplace Aggression, Discrimination Towards Women at Workplace
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Toplumumuz için önemli bir kavram olan namus sözlükte“kişinin ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık, iffet”şeklinde tanımlanırken; namus kültürü bireyin başkasının ve kendi gözündeki değeri olarak tanımlanır. Birleşmiş Milletler' e göre kadına karşı ayrımcılık, kadınların sosyal, ekonomik, kültürel alanlardaki haklarını ve özgürlüklerini kısıtlayan ve engelleyen, eşitlik ilkesine ters, cinsiyete yönelik ve kasıtlı yapılan her türlü mahrum bırakma ve engellemedir. İşyerinde saldırganlık ise bir çalışan veya çalışanların diğer çalışana zarar verme amacıyla yaptığı, fiziksel ya da psikolojik örgüt içinde ve dışında sürdürdüğü yıldırma amaçlı davranışlardır. Bu çalışmada kadının namusu algısı ile işyeri saldırganlığı ve işyerinde kadına yönelik ayrımcılık arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Denizli'deki iki kamu kurumunda çalışan 218 erkek, 116 kadın oluşturmaktadır. Katılımcılara Kadının Namusuna Yönelik Tutum Ölçeği (KNYTÖ), İşyeri Saldırganlığı Ölçeği, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği, Kadının Çalışmasına Yönelik Ayrımcılık Ölçeği, Çalışan Kadına Yönelik Ayrımcılık İnancı Ölçeği ve Ayrımcılık Ölçeğinden oluşan anket formu tek oturumda, katılımcıların kişisel hızlarına bağlı olarak 10-30 dakika arası değişen sürelerde doldurtulmuştur. Elde edilen bulgulara göre KNYTÖ'nün namus tanımı faktörü ile kadının çalışma hayatı ve evlilik uyumu arasındaki ilişkide işyeri saldırganlığının aracı rolü olduğu görülmüştür. Aynı şekilde namus kaybı faktörü ile kadının çalışma hayatı ve evlilik uyumu arasındaki ilişkide de işyeri saldırganlığının aracı rolü olduğu görülmüştür. Kullanılan ölçeklerin de birbirleriyle korelasyon içinde olduğu gözlenmiştir. Açık uçlu sorulara içerik analizi uygulanarak temalar ve alt başlıkları belirlenmiştir. Buna göre işyerinde kadına yönelik ayrımcılık genel olarak kadınların ve erkeklerin fiziksel koşulları, işlerin kadın-erkek işi olarak ayrılması, kadının eş ve anne olarak sorumlulukların fazla olması ve erkeğe göre çalışma disiplinin daha az olması şeklinde özetlenebilir. Araştırmanın sonucuna göre kadına yönelik geleneksel bakış açısının ve namus anlayışının devam ettiği, bu durumun işyerinde kadının ayrımcılığa uğramasına neden olduğu işyeri saldırganlığının da bu durumu arttırdığı söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
Honor culture is defined as the value of individual in terms of own and someone else while honor which is an important concept for our society is defined as“chastity and dependence of person to social value and ethics”in dictionary. According to the United Nations, discrimination against women restricts women's right and freedom on economic, social and cultural domains, and it is opposite to principle of equality, and is all kinds of deprivation and preclusion that is intentional towards sex. As for aggression at the workplace is a physical and psychological behavior which another employee is exposed by an employee or employees to harm which is inside and outside the organization to discourage. In this study, it is aimed to be examined relationship between women's honor perception and workplace aggression with discrimination against women at work. Research sample consist at 218 man and 116 women who work at two different public institutions in Denizli. In one sitting, participants filled in questionnaires that comprise of Women's Honor Perception Scale (WHPS), Workplace Aggression Scale, Buss-Perry Aggression Scale, Discrimination Towards the Work of Woman Scale, Discrimination Belief Towards the Working Women Scale and Discrimination Scale. According to obtained finding, it has been seen that workplace aggression has an mediatory role between honor definition factor of WHPS with work life of women and marital adjustment. Likewise, workplace aggression has a mediatory role between the factor of honor loss WHPS with work life of women and marital adjustment. It was observed that there is correlation among used scales. Themes and their subtitles were determined to be implemented content analysis to open-ended questions. Accordingly, it can be summarized that discrimination towards women at workplace is generally physical conditions of women. Works which are separated as women work-men work, and women to take more responsibility and discipline of women work to be less than men. According to the result of research, it can be told that traditional perspective and honor intellection towards women have been continuing, this case brings about discrimination against women at workplace, and workplace aggression increases this case.