Ahmet Rasim'in Yeni Usul Muallim-i Sarf adlı dilbilgisi kitabı
Ahmet Rasim's grammar book named Yeni Usul Muallim-i Sarf
  1. Tez No: 447794
  2. Yazar: ŞERİFE SAZAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dilbilgisi, Dilbilgisi Terimleri, Ahmet Rasim, Yeni Usul Muallimi Sarf, Grammar, Grammar Terms, Ahmet Rasim, Yeni Usul Muallim-i Sarf
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
Dil; insanların isteklerini, beklentilerini, hissettiklerini kısacası duygu ve düşüncelerini ifade etmelerinde önemli bir rol oynayan unsurdur. Dil, toplumun devamlılığını sağlar, toplumların kültürünün nesilden nesile aktarılmasında belirleyici bir işlev üstlenir. Bu nedenle eğitim ve öğretim sürecinde dil eğitimine özellikle önem verilir. Dil eğitiminin önemli basamaklarından birini de dilbilgisi konusu oluşturur. Dilbilgisi alanında çalışmalar yapan, bu alanda eser veren yazarların sayısı oldukça fazladır. Bu konuda birçok eser meydana getiren yazarlardan biri de Ahmet Rasim'dir. Bu çalışmada; Ahmet Rasim'in hayatına değinilerek birkaç baskısına daha rastlanan ve içlerinde en hacimlisi olan“Yeni Usul Muallim-i Sarf”adlı eser, çeviri yazıya aktarılmıştır. Çalışmanın sonuna dilbilgisiyle ilgili terimler dizini de eklenmiştir. Böylece eserde geçen dilbilgisi terimleri açıklanarak bugüne kadar bu konuyla ilgili yazılmış sözlüklerin söz varlığına bir katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language is a factor that play an important role in expressing people's own wishes, expectations, briefly stated their thoughts and feelings. Language provides the continuity of the society and plays a decisive function in transferring of culture of the society from generation to generation. Therefore, particular attention is given to language training in the teaching and learning process. The subject of grammar creates one of the most important steps of the language education. The number of writers working about grammar and giving creation in this area is quite high. Ahmed Rasim is one of the many writers who work on this subject. İn this study; Ahmet Rasim's work which is encountered several printings by referring to his life and which is the most voluminous one named“Yeni Usul Muallim-i Sarf”was transcribed by translating letters. Also, the term index related to grammar is appended to the end of the study. İn this way, by explaning the grammar terms aforementioned in the work, it was trying to make a contribution to vocabulary of dictionaries written about this subject.