Üretici firmalarda e ticaretin rekabet gücüne etkisi; Keramika örneği
The effect of competitiveness's e commerce on the production company case of Kerami̇ka
  1. Tez No: 447795
  2. Yazar: TUĞBA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ZAFER GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-Ticaret, Rekabet, Rekabet Gücü, Keramika, E-Commerce, Competition, Competitiveness, Keramika
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Dünya'daki her şeyin artık parmaklarımız ucunda olması neticesinde tüketiciler teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir hal almasından istifade ederek artık firmaların satış stratejilerini geliştirmek zorunda bırakmaktadır. Global piyasa ekonomileri ile yarışan yerli üretici firmalar, rekabet koşullarına uyum sağlamak ve hatta rekabet üstünlüğü sağlamayı hedeflemektedirler. Rekabet'in her geçen gün daha da zorlaştığı bir ortamda fark yaratabilen işletmeler ayakta kalabilecektir. Bunu başarmak için de kusursuz satış sonrası hizmet ve güven unsuru ile bu rekabet ortamından sıyrılabilen firmalar ortaya çıkacaktır. Çalışmaya konu olan Keramika, üretici olup satış kanallarından biri olarak e-ticareti kullanmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; Keramika'da e-ticaretin rekabet gücüne etkisini belirlemek ve bunu artırmayı sağlayacak öneriler geliştirmektir. Bunun yanında araştırma sonucunda ortaya çıkacak öneriler doğrultusunda e-ticaret aracılığıyla rekabet ortamının Keramika'ya kattığı değer ve e ticaret ile yapılabilir proje seçenekleri sunabilmektir. Keramika'da e-ticaretin rekabet gücüne etkisinin incelenmesini amaçlayan bu çalışma nitel bir araştırma olup; amacı kişi ya da kişilerin içerisinde bulundukları çevre ve bu çevreden elde ettikleri tecrübelerini nasıl algıladıklarını, nasıl yorumladıklarını analiz etmektir. Araştırmanın verilerini elde etmek için veri toplama yöntemlerinden biri olan yarı yapılanmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler, içerik analizi yardımıyla çözümlenerek temalar altında yorumlanmıştır. Araştırmanın sonucunda; Keramika firmasında, e-ticaretin üretici firma olarak rekabet gücüne etkisinin sahip olduğu üstünlükler ve zayıflıklar açıklanmış, firmanın mevcut durumuna göre öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Every development that the globalizing world brings does not only influence our lives but also the structures of companies providing goods and service for customers. Both advantages and disadvantages of the information age lead the factors of competition. The perception of e-commerce which has brought an end to the conventional commerce is becoming an area that the companies intensively focus on and highlighting the customer satisfaction together with the concept of relational marketing. E-commerce which goes in favor of consumers with the changing conditions has become a trend with sales efforts that create awareness. Although it entered Turkey in 1900s, it attracted attention with the new generation shopping by increasing acceleration in 2000s. Today when the technological investments and their results are strongly felt, our country which is generally late for keeping up with the times takes successful steps regarding integration into the digital age especially after smart phones came into our lives. Considering that the half of its population of 75 millions has access to Internet, we see that it is a remarkable potential for the market. The experts who have come to conclusion that the X generation to enter the business life after the Y generation will carry out all their transactions in the virtual environment, also foresee that the people will work from home-offices away from today's offices considering the business models of the future. This study aims to examine the competitive advantage of manufacturing companies involved in e-commerce. In the first part of the study, the development stages of e-commerce, how it was structured in Turkey as well as its problems, advantages and disadvantages have been discussed. In the second part of the study, the concept of competition, significance and factors of competitive power, competitive strategies, significance of e-commerce in competition and its SWOT analysis have been examined. In the final part of the study, the findings about the status of Keramika in e-commerce have been discussed in terms of that it is a manufacturing company and in the light of the information obtained from literature. In the conclusion part, some suggestions have been mentioned of for the company. Some recommendations have been made for how to further develop this study and for the similar studies to be carried out in future.