Kitle iletişim araçlarının seçmen davranışları üzerine etkisi: kütahya il merkezi örneği
The effect of mass media on voter behaviors: Case of Kütahya city center
- Tez No: 447797
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kitle, Kitle İletişimi, Kitle İletişim Araçları, Seçmen, Seçmen Davranışları, Mass, Mass Communications, Mass Media, Voter, Voter Behaviours
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Özellikle 20. Yüzyılda insanların hayatlarına etkili bir şekilde giriş yapan kitle iletişim araçları, toplumsal değişimi hızlandıran bir güç haline gelmiştir. İletişim teknolojilerindeki hızlı değişim ve gelişim, kitle iletişim araçlarını hayatın her alanına dahil etmiş, bireylerin siyasal davranışları ve tercihleri üzerinde çok etkili olmasına neden olmuştur. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde; literatür taraması yapılarak kitle iletişim araçları detaylı olarak ele alınmıştır. İlk başta kitle ve kitle iletişim kavramları açıklanmıştır. Daha sonra kitle iletişim araçları yazılı, işitsel ve görsel-işitsel olmak üzere üç gruba ayrılarak detaylı olarak incelenmiş ve kitle iletişim araçlarının işlevleri açıklanmıştır. İkinci bölümde; seçmen davranışlarını etkileyen faktörler tek tek irdelenmiş, bu faktörler arasında yer alan kitle iletişim araçlarının etkisi teorik açıdan ele alınarak bu konuyla ilgili model ve kuramlar incelenmiştir. Son bölümde ise; kitle iletişim araçlarının seçmen davranışları ve tercihleri üzerine etkisi, Kütahya İl Merkezinde ikamet eden 383 adet seçmene anket yöntemi uygulanarak analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially in the 20th century the mass media that enter people's life effectively has become a force to accelerate social change. Rapid change and development in communications technology has included the mass media in all areas of life and it has caused to be very effective on political behavior and preferences of individuals. In this context first section of this study; mass media is discussed in detail by making literature review. At first, mass and mass communication concepts are explained. Then the mass media written, visual and audio-visual divided into three groups, and these the mass media were examined in detail and describe their functions. Second section of this study; factors influencing voters behavior were examined individually, and these factors include the influence of the mass media were examined located models and theories related to this issue by considering the theoretical point of view. Last section of this study; the effect of mass media on voters behavior and preferences, has tried to be analyzed by surveying methods to 383 voters residing in Kutahya centers.