Bir finansman aracı olarak finansal kiralama ve Konya Organize Sanayi Bölgesinde bir araştırma
Leasing and financing tool as Konya Organized Industrial Zone research
  1. Tez No: 447798
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZKILIÇASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kiralama, Finansman Yöntemleri, ĠĢlem Hacmi, Konya Organize Sanayi Bölgesi, Leasing, Financing Methods, Transaction Volume, Konya Organized Industrial Site
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde ĠĢletmeler, küreselleĢen dünyada yatırımlarının finansmanında yaygın olarak kullandıkları yöntem finansal kiralama yöntemidir. Finansal kiralama,“zenginlik; bir varlığa sahip olmaktan çok onu kullanmakta yatar”mantığına dayanan, iĢletme sermayesine dokunulmadan ihtiyaçların karĢılandığı alternatif bir yatırım finansmanı yöntemidir. Finansal kiralama; belirli bir süreç için kiralayan ve kiracı arasında düzenlenen, üreticiden kiracı tarafından seçilerek, kiralayan tarafından satın alınan malın mülkiyetini kiralayanda, kullanımını ise kiracıda bırakan bir anlaĢmadır. Ülkelerdeki ekonomik durumun göstergelerinden en iyisi sayılan finansal kiralama yöntemi, ülkemizde 1985 yılında kullanılmaya baĢlamıĢ yıllar itibariyle kullanımı artmıĢtır. Türkiye‟deki bu finansman yönteminin iĢlem hacminde göreceli olarak bir yükselme söz konusu olsa da gerçekleĢtirilen finansal kiralama iĢlemlerinin mali sektör içerisindeki payı geliĢmiĢ ülkelerle göre gerilerde kalmıĢ ve istenilen seviyeye ulaĢamamıĢtır. Türkiye‟de gerçekleĢen finansal kiralama iĢlemlerindeki artıĢ eğilimi son yıllarda azalmaya baĢlamıĢtır. YapmıĢ olduğumuz bu çalıĢmada amacımız ĠĢletmelerin finansman aracı olarak kullandıkları finansal kiralama yönteminin genel özelliklerini bütün hatlarıyla ortaya koymaktır. ÇalıĢmamızın uygulama bölümünde Konya ilindeki Konya Organize Sanayi Bölgesindeki iĢletmelere anket çalıĢması uygulanarak iĢletmelerin finansal kiralama (leasing) finansman yöntemine bakıĢ açıları tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Leasing is a widely used method of financing for the investments of businesses in today's globalized world. Leasing is based on the logic of“wealth is best acquired by using an asset rather than owning it”. It is an alternative method of investment financing to satisfy the needs of a business. Leasing is a contract issued for a certain period of time between lesser and lessee, which keeps property rights at the lesser and right to use at the lessee. Leasing, which is regarded as one of the best indicators of financial situation in a country, is started to use in Turkey in 1985 and over the years its usage has increased. Although there is a relative increase in the transaction volume, the share of leasing transactions in the financial sector stayed low when compared to developed countries and could not reach to the desired level. The upward trend in leasing trancsactions in Turkey has started to disappear in the latest years. Our goal in this study is to explain the general characterics of leasing as a financing tool for businesses. In the application part of the study, we surveyed businesses in Konya Organized Industrial Site in the city of Konya in order to understand their perspective on leasing as a financing method.