Türkiye Muhasebe Standartlarına göre ertelenmiş vergi uygulaması
Deferred taxes by application of Accounting Standards in Turkey
  1. Tez No: 447813
  2. Yazar: ABDULHADİ AKMUGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KADİR DABBAĞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe ve denetimi, IFRS, Bağımsız denetim
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Globalleşme, finansal piyasaların ve yönetiminin gelişmesi, uluslararası şirketlerin giderek artması ve bununla doğru orantılı olarak sermaye piyasalarının gelişip büyümesi, daha doğru, daha güvenilir ve karşılaştırılabilir mali tablolo ve analizlerin hazırlanması ihtiyacını oluşturmuş ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nın ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ulusal ve uluslar arası işletmeler finansal tablolarını Uluslararası Finansal Raporlama ve Muhasebe Standartları yer alan kurallara göre hazırlayarak rekabet güçlerini artırmaktadırlar. Dünyada yer alan ülkeler Ulusal ve uluslar arası işletmelerden kendi vergi yasalarının koyduğu kurallar çerçevesinde elde edilen gelir üzerinden vergi almaktadırlar. Uluslararası Finansal Raporlama ve Muhasebe Standartlarının finansal raporlama ve kayıt kurallarını ortaya koyarken, vergi düzenlemeleri de vergi kurallarını ortaya koymaktadır. Uluslararası Finansal Raporlama ve Muhasebe Standartlarının amaçları ile vergi kurallarının amaçlarının farklı olması, isletmelerin kazançları üzerinden hesapladıkları vergilerin raporlanmasında etkili olmaktadır. Vergi kurallarına göre belirlenen devlete ödenecek vergi ile muhasebe Standartlarına göre belirlenen vergi giderinin aynı anda finansal tablolara yansıtılabilmesi, ancak ertelenmiş vergilerin finansal raporlanması ile mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Globalization, development of finacial markets and management, gradual increase in the number of international companies and development of capital markets have leaded to the need of preparing safer and comparible finacial statement in addition to the Standards of International Finance Reporting. National and International Companies have been strengthening their compatitive capacity by preparing their finacial statements according to International Finance Reporting and Accountancy Standards. Existing countries collect taxes from national and international companies using the laws based on their national tax system.While International Finance Reporting and Accountancy Standarts are revealing the rules for financial reporting and registration, tax regulations reveal tax rules. The difference between the aims of International Finance Reporting and the aims of tax rules has an effect on the reporting of the calculation of the taxes based on companies' winnings. Reflecting the taxes which are defined according to Tax Rules, and which are to be paid to the government, with the tax expenditures which are defined according to Accountancy Standards to the financial statements at the same time is only possible by financial reporting of deferred tax. Keywords; Accounting and supervision, UFRS, Independent audit.