Tasarımcının yaratıcılığının geliştirilmesinde çizginin etkisi
The effect of hand sketches in the development of designer creativity
  1. Tez No: 447812
  2. Yazar: ISSAM AL NAJJAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEFA ÇELİKSAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, çevre, sanatçı, yaratıcılık, sanat eğitimi, tasarımcı, tasarım, el resimleri, diyagramlar, bilgisayar grafikleri, kavramsal tasarım aşaması, Designer, Art, environment, artist, creativity, art education, Design, hand sketching, computer drawings
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Her insan teknolojiyi öğrenebilir, fakat her insan sanatçı olamaz. Toplumsal bir varlık olarak tarih öncesi dönemlerden beri, önce küçük gruplar sonra örgütlenen ve büyüyen çeşitli topluluklar içinde varlığını sürdüren insan, çevresini saran öznel ya da nesnel gerçeklikle değerlendirilir. Bu topluluklar içinden çıkan sanatçılar da bu toplumsal çevrede ve bu çevrenin kendine özgü yaşam ve düşünce tarzı içinde yetişir. Sanatçının yaratıcılığının gelişimindeki en önemli etken çevresidir. Çünkü yaratıcılık doğuştan gelir ve çevreden etkilendiği oranda gelişir. Her sanatçı yaratıcılığının boyutları doğrultusunda bu edimleri sanatsal üretimine yansıtır. Toplumsal değerleri yükseltecek, daha gelişmiş ve ileri düzeyde bir yaşam kalitesi sağlayacak, çağımız insanını yabancılaşma tehlikesinden koruyacak en etkin yol, sanatsal üretim ve tüketimdeki nitelik ve kalitedir. Sanatsal üretim de tüketim de gelişmiş bir sanat eğitimini gerektirmektedir. Son yıllarda, bilgisayar resim araçlarının yaygın kullanımı sonucunda, hızlı şekiller, yazılım hatları, bilgisayar teknikleri kullanılarak akademik ve akademik olmayan, genel olarak tasarım ve özel olarak da grafik tasarımlarının eğitimi ve mesleki uygulamada el resimlerin değerine dair tartışmalar ortaya çıkmıştır. Tasarım sürecinde en önemli aşama kavramsal tasarım aşamasıdır.“Adobe Illustrator, Corel Draw”gibi çoğu bilgisayar resim sistemleri, tasarım sürecinden daha ayrıntılı bir aşamaya doğru gitmesine rağmen, bu alanda bazı tasarımcılar, akademisyenler ve üniversiteler, kalem, kâğıdı bırakıp tasarım fikirlerini oluşturma sürecinde bilgisayara yönelmişlerdir. Bu araştırmada akademik tecrübelere dayanılarak, tasarım sürecindeki birincil çizgilerin (sketch) önemi, bunların tasarımcının düşünce ve yaratıcılığı ile beceri ve sanatsal vizyonu üzerindeki etkisinin ortaya konması amaçlanmaktadır. Resim de yardımcı olan bilgisayar sistemlerin eksikliğinden dolayı el resimlerin tasarım sürecinin başında yapmış olduğu resimlere göre verimsiz kılmaktadır. Amaç, kavramsal tasarım aşamasında yürütülen el resimlerinin önemini belirtmektir. Araştırmada“Kavramsal tasarım, bilgisayar grafikleri kullanılarak gerçekleştirilebilirrmi?”sorusuna cevap aranacaktır.
Özet (Çeviri)
Everybody can learn how to use technology, but this does mean that everybody can be an artist. The human, as a social creature by nature with his/her existence firstly in small communities afterwards various organized and growing societies, has been evaluated by subjective and objective reality around. The artists that come from such societies grow up in a social environment and with the societies` style of living and thought. The main factor to an artist's creative improvement is the environment can environment. Because some people may be born with a talent and in a good be much improved. Every artist reflects that performance on his/her artistic production according to their creative dimensions. The most effective way that enhances social values, provides more developed and advanced quality of life and at the same time protects people's culture from alienation is what judges an artistic production. An improved education system will automatically improve artistic production and consumption. In the last years in the design domains, specifically the graphic design either in the practical or in the academic fields; there is a trend towards the using of hand sketching instead of technology in the design process. While until now there is a huge use of technology in the design process. In the basic steps in the design process the hand sketches are a must. However, in this times some designers skip using the sketches and start directly by computer programs (Adobe illustrator ,Corel draw etc..) this affect in the quality of the design work. From my experience as academician, I am looking to explore the importance of hand sketching in the design process and to what extent it affects in the critical thinking skills of the designer and its importance to present his visual and creative skills. Additionally, I am discussing how the computer programs affect in the design process especially in the first steps of the design and what are the positives and the negatives sides of using them.