Türk vergi sistemi ve TFRS 15 müşteri sözleşmelerinden hasılat standardına göre hasılatın muhasebeleştirilmesindeki farklılıkların ertelenmiş vergiye etkisi
The effect of differences in accounting revenue according to the Turkish tax system and TFRS 15 revenue from customer agreements on deferred tax
  1. Tez No: 864078
  2. Yazar: KAAN SARAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER KIYMETLİ ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TFRS 15, TMS 12, Türk Vergi Sistemi, Hasılat, Ertelenmiş Vergiler, TFRS 15, TMS 12, Turkish Tax System, Revenue, Deffered Taxes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde dünyada çoğu ticari faaliyet tüzel kişiliğe sahip şirketler tarafından gerçekleştirilmektedir. Şirketlerin yer aldığı ülkelerdeki vergi sistemi ve mevzuatları birbirlerine göre farklılık içerdiğinden finansal tablo kullanıcılarının, mali tabloları anlayıp değerlendirmesi, işletme performansını analiz edebilmesi ve ortak lisan kullanabilmesi amacıyla uluslararası alanda geçerli olan muhasebe standartlarına ihtiyaç duyulmuştur. Bu sebepten dolayı Uluslararası Muhasebe Standartları ve Uluslararası Finansal Raporlama Standartları oluşturulmuştur. Söz konusu standartlar Türkiye'de; Türkiye Muhasebe Standartları ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları olarak Türkçeye tercüme edilmiştir. Bu standartlar arasında yer alan UFRS 15 standardını, Türkiye'de Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu“TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat”standardı olarak düzenlemiş ve 9 Eylül 2016 tarihli ve 29826 sayılı Resmi Gazete 'de 54 sıra no'lu tebliğ yayımlanarak 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yürürlüğe girmiştir. TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı içerisinde başlıca inşaat, perakende, yazılım vb. sektörün bulunduğu çoğu alanda hasılatın tespiti, muhasebeleştirilmesi ve raporlanması hususunda değişiklik meydana getirmiştir. Hasılatın tespitinde ve muhasebeleştirilmesinde, TVS ve TMS/TFRS'de farklılıklar mevcuttur. Bu durum şirketlerin dönem sonunda açıkladığı kâr ve zarar tutarlarında farklılıklara sebebiyet vermektedir. Bu çalışmasının amacı, TVS ve TFRS 15'e göre hasılatın muhasebeleştirilmesindeki farklılıkların TMS 12'ye göre hesaplanan ertelenmiş vergiye olan etkisinin uygulamalı ve karşılaştırmalı olarak analiz edilmesidir.
Özet (Çeviri)
Today, most commercial activities in the world are carried out by companies with legal personality. Since the tax systems and legislations in the countries where the companies are located differ from each other, there is a need for internationally valid accounting standards in order for financial statement users to understand and evaluate financial statements and analyze business performance as using common language. For this reason, International Accounting Standards and International Financial Reporting Standards have been established. In Turkey, these standards have been translated into Turkish as Turkish Accounting Standards and Turkish Financial Reporting Standards. In Turkey, Public Oversight, Accounting and Auditing Standards Authority regulated the IFRS 15 standard as“TFRS 15 Revenue from Contracts with Customers”standard and communiqué numbered 54 was published in the Official Gazette dated September 9, 2016 and numbered 29826 and entered into force to be implemented as of January 1, 2018. TFRS 15 Revenue from Contracts with Customers has brought about changes in the determination, recognition and reporting of revenue in many areas including construction, retail, software, etc. sectors. There are differences in the determination and recognition of revenue in TVS and TMS/TFRS. This situation causes differences in the profit and loss amounts disclosed by companies at the end of the period. The purpose of this study is to analyze the revenue recognition under TVS and TFRS 15.