Manastırlı Mehmet Rıf'at, Kavä'id-i İlm-i İnşä 'Usùl-i İnşâ ve Funùn-ı İnşä'
Manastirli Mehmet Rif'at, Kaväúid-i iİlm-i iİnşä 'Usùl-i iİnşä ve Fünùn-i iİnşä'
- Tez No: 447834
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Edebiyatı, inşâ, münşeât, mektup, Manastırlı Mehmet Rıfúat, Classic Turkish Literature, inşâ, münşeât, letter, Manastirian, Mehmet Rıfúat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 795
Özet
Mehmet Rıf'at (1851- 1907) Osmanlı Devleti'nde çeşitli idarî görevlerde yer almış bir devlet adamı ve Osmanlı Türkçesi ve Edebiyatı üzerine çalışmalarda bulunmuş bir ediptir. Dil ve edebiyat alanında tercüme veya te'lif onlarca eseri bulunmaktadır. Bu eserlerden biri de inşâ ilminin kaidelerini ve türlerini aktardığı, bir ders kitabı niteliğinde olan iki ciltlik“Kavâ'id-i İlm-i İnşâ”dır. Bu çalışmamızda mezkur eserin transkripsiyonu, incelenmesi ve değerlendirmesi üzerinde durulmuş, karşılaştırma için tıpkıbasım nüshasıyla desteklenmiştir.“İnşâ”,“Manastırlı Mehmet Rıfúat”,“Kavâ'id-i İlm-i İnşâ”,“Transkripsiyon ve Tıpkıbasım”bölümlerine okuma ve değerlendirmeyi kolaylaştırmak amacıyla bir“Sözlük”ve araştırma kaynaklarımızı gösterir bir“Kaynakça”bölümü dâhil edilmiştir. Eser; dil, üslûp ve eğitim- öğretim kabiliyeti yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mehmet Rıf'at (1851- 1907) a statesman who was worked in different works in Ottoman government agencies and an author who studied about Ottoman Language and Literature. He wrote dozens translation and copyright books about language and literature. Kavâ'id-i İlm-i İnşâ, is which one of this works, was quoted the science of inşâ's rules and kinds. İt has two volumes and is quality like of a lesson book. This study has the book's transcription, analysis, apreciation; it is supperted with facsimile edition.“İnşâ”,“Manastırlı Mehmet Rıfúat”,“Kavâ'id-i İlm-i İnşâ”,“Transcription an Facsimile Edition”,“Dictionary”(to be helpful for read and apreciation) and“Bibliography”(to showcase our research resources). The book is analyzed about language, wording and ability of education and teaching.