Manastırlı Mehmed Rif'at'ın Belâgat-i Osmâniyye adlı eseri
Belâgat-i Osmâniyye, the work of Manastırlı Mehmed Rif'at
- Tez No: 584649
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET YENİKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Manastırlı, Mehmed, Rif'at, rhetoric, Osmaniyye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yapmış olduğumuz bu çalışmada Manastırlı Mehmed Rif'at'ın İstanbul'da 1302 tarihinde basılan, Külliyat-ı Kava'id-i Osmaniyye adlı külliyatının içinde yer alan“Belagat-ı Osmaniyye”kitabıdır. Kitap külliyatın içinde 200. sayfadan 320. sayfanın sonuna kadar yer almakta ve 120 sayfadan oluşmaktadır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde belagatın tanımı ve tarihçesi aktarıldıktan sonra Manastırlının Belagat-ı Osmaniyye adlı eserinde uyguladığı sistem tanıtılmıştır. İkinci bölümde Manastırlının hayatı eserleri ve kişiliği tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde metnin günümüz alfabesine aktarımı yapılmış, dördüncü bölümde terimler sözlüğü yer alırken; son ve beşinci bölümde eser üzerindeki tespitler ve eserin önemini belirten sonuç bölümü bulunmaktadır. Eserin metni aktarılırken eserde yer alan başlıklarda kullanılan numaralandırma sistemindeki aksaklıkların fark edilmesi için köşeli parantez içinde ondalık numaralandırma sistemi kullanılmıştır. Eserin orijinal numaraları korunarak aksaklıkların daha kolay fark edilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise gerek günümüzde yazılan eserler gerekse kendi dönemine yakın eserlerle kıyaslanarak eserin barındırdığı özellikler değerlendirilip açıklanarak, eserin belagat üzerine yazılan diğer eserlerden farkı ve belagat ilmi bakımından önemi aktarılmaya çalışılmıştır. Anahatar Kelime: Manastırlı, Mehmed, Rif'at, belagat, Osmaniyye
Özet (Çeviri)
In this study we have done the“Belagat-ı Osmaniyye”book of Manastırlı Mehmed Rif'at, which was published in 1302 in Istanbul, in his Külliyat-ı Kava'id-i Osmaniyye. The book is located in the corpus from page 200 to the end of page 320 and consists of the 120 pages. The study consists of five chapters. In the introduction part, after the description and history of rhetoric, the system that the Manastırlı has applied in the work of Belagat-ı Osmaniyye is introduced. In the second part, the Manastırlı's life works and personality are introduced. In the third section, text is created, in the fourth section there is an terims dictionary. In the last and fifth chapters, there are the findings on the work and the conclusion section indicating the importance of the work. When transferring the text of the work, the decimal numbering system was used in square brackets in order to realize the problems in the numbering system used in the titles of the work. The original numbers of the work have been preserved and it has been tried to make the defects easier to be noticed. In the conclusion part, both the works written today and the works that are close to their own period are compared and the features of the work are evaluated and explained, and the difference of the work from other works written on rhetoric and its importance in terms of rhetoric is tried to be conveyed.