Bir çizgi filmin halk bilimi açısından incelenmesi: Pepee örneği
An analysis of a turki̇sh cartoon in terms of folklore: Pepee sample post graduate thesis
  1. Tez No: 447845
  2. Yazar: DUYGU DURMUŞ BASTI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM DURBİLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, çizgi film, eğitim, kültür aktarımı ve Pepee, child, cartoon, education, culture transfer and Pepee
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve internet gibi teknolojik araçların hızla gelişmesi toplumun her kesimini özellikle de çocukları önemli ölçüde etkilemektedir. Çünkü günümüzde çocuğun eğitim sürecine, ailenin yanı sıra televizyon ve çizgi filmler de ortak olmaktadır. Çocuklar, çizgi film seyrederken birçok davranışı ve bilgiyi farkında olmadan öğrenirler ve filmdeki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirerek onları, gerçek yaşamlarına taşırlar. Dolayısıyla çizgi filmler çocuğun bilişsel gelişimine, davranışlarına ve sosyal hayatına önemli katkılar sağladığı gibi; içeriğindeki değerler ve kodlar sayesinde de çocuğun kimliğinin oluşumuna yardımcı olmaktadır. Çizgi film yapımcıları, çizgi filmler ile çocuğu ve onun hayatını şekillendirmenin mümkün olduğunun bilincindedirler. Ancak Türkler, çizgi filmlerin bu işlevine yakın zamana kadar kayıtsız kalmışlar; çocukların yabancı çizgi filmlerdeki kültür ile şekillenmesine sebep olmuşlardır. Oysaki çocuk, doğduğundan itibaren milletine ait kültürle tanıştırılıp o kültürle eğitilmelidir. Çünkü kültür, kişiye toplum içindeki varlığına ait bir kimlik kazandıran değerler bütünüdür. Bu çalışmada, Türk yapımı bir çizgi film olan“Pepee”deki halk bilimi unsurları tespit edilerek çizgi filmlerin kültür aktarım aracı olarak nasıl kullanıldığı incelenmiştir. Böylece Türk kültür kodlarını günümüz dünyasında tekrar ele alarak onlardan faydalanma amacı güdülmüştür.
Özet (Çeviri)
The fast developments of the technological tools such as television, computer, cell phones and internet considerably affect every aspect of the society, particularly children. The reason of this is that not only the family but also the television and cartoons play an important role during the education process of the children. Children learn a lot of information and acquire many behaviors unconsciously while they are watching cartoons and they transfer the characters in the cartoons into their real lives by assimilating themselves with these characters. Therefore, cartoons have a strong influence on the children's cognitive development, behaviors, and social life. Moreover, the cartoons constitute the children's identities with the values and codes they include. Animated cartoon producers are aware of the fact that it is possible to shape a child and his life with the help of cartoons. However, Turkish people have been indifferent to this function of the cartoons and cause their children to be formed and raised by the effect of the foreign culture in the cartoons. Yet a child should meet his own nation's culture and be educated with this culture beginning from the time he is born. Because culture is a combination of all values by which a person gains an identity appropriate to the society he lives in. In this study, how the cartoons are used as a means of cultural transfer is examined by identifying the folkloric components of“Pepee”which is an animated cartoon of a Turkish production. Thereby, utilization of Turkish cultural codes by dealing with these codes again in today's world is aimed.